Foto: Claudio Bresciani/TT

Analys: En budget som redan kan vara passé

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det blåser ekonomisk snålblåst men än ser regeringen ingen anledning att lätta på plånboken trots statsfinanser i toppform. Istället räknar finansminister Magdalena Andersson med att det är du och jag som ska hålla ekonomin igång.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Så sent som den 22 augusti var det en munter Magdalena Andersson som på Harpsund, trots att hon såg en vikande konjunktur, höll fast vid sin analys av arbetsmarknaden och arbetslösheten.

Men sedan dess har mycket hänt i svensk och internationell ekonomi.

Den överhängande risken är att om regeringens egna prognoser inte hänger med i den dystra ekonomiska verkligheten får den politik som förs inte det resultat som önskas.

Det som sticker ut idag är regeringens optimistiska syn på arbetsmarknaden.

Enligt regeringens analys väntas arbetslösheten på helåret 2019 landa på 6,3 procent. Men häromdagen kom siffror som visade att arbetslösheten i augusti landade på 7,1 procent. Trots det håller finansdepartementet fast vid sin prognos om en arbetslöshet på 6,3 procent på helåret 2019.

Enligt regeringens egen budget ska den totala kostnaden för arbetsmarknadspolitiska program snarare minska något under den nästkommande åren. Hur går det ihop?

Offentlig konsumtion

Det pytsas till höger och vänster i budgeten till både kommuner, hyresbostäder och för arbetsmarknadsåtgärder. Men i sin egen prognos räknar regeringen med att när vi nu går in i en vikande konjunktur att den offentliga konsumtionen under nästa år och nästkommande år inte ska öka utan istället minska. Exporten viker också. Samtidigt ska statsskulden minska till under 30 procent av BNP 2022, att jämföra med snittet för euroländerna som är cirka 85 procent.

Istället ska hushållen, det vill säga du och jag, genom konsumtion – julklappar och renoveringar, semestrar och bilköp driva den ekonomiska tillväxten. Vår konsumtion mattas av rejält i år för att sedan öka med 2,7 procent under 2020.

Det är vanligtvis inte så det funkar när arbetsmarknaden upplevs som mer osäker och världskonjunkturen viker. Istället brukar människor vilja spara, amortera och allmänt göra lite försiktigare ekonomiska val. Regeringen kan komma behöva komma tillbaka med flera åtgärder. Riksbanken, som redan har minusränta, kan knappast hjälpa till alltför mycket.

Det finns risk för att Magdalena Anderssons budget var passé i samma stund som den landade.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.