Karolina Skog (MP) och Anna Kinberg Batra (M) blev båda störda av nazister på Almedalen. Foto: TT

Flera politiker störda av nazister i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har under dagen protesterat och stört flera partiledare i Almedalen. Utanför Miljöpartiets pressträff skanderade gruppen ”folkförrädare”. En man har gripits misstänkt för våldsamt motstånd och förgripelse mot tjänsteman efter att ha attackerat polisen.

Samtidigt som Miljöpartiet höll sin pressträff i Almedalen så protesterade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, utanför. Gruppen ropade slagord som ”folkförrädare”.

Gruppen har vid flera tillfällen under dagen vecklat ut en banderoll och stått på centrala platser i Almedalen och utanför arrangörers tält.

Almedalen 2017

Två frihetsberövade – och släppta

Enligt polisen har två personer frihetsberövats. En man greps misstänkt för våldsamt motstånd och förgripelse mot tjänsteman efter att ha attackerat polisen.

– När vi skulle flytta dem längre bort så gjorde personen våldsamt motstånd och greps, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson.

Ytterligare en person hämtades till förhör misstänkt för störande av allmän sammankomst. Båda släpptes senare men misstankarna emot dem kvarstår.

Polisen vill inte säga om personerna tillhör en gruppering eller den exakta platsen för gripandena.

– Vi går inte in på kopplingar. En person har gripit och brottet utreds nu, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Polisen uppger även att ”teknisk utrustning” har använts för att störa, men vill inte gå in på vilken slags teknisk utrustning det handlar om.

LÄS MER: Nazister rev ner installation i Almedalen – misstänks för brott

Fridolin: Jag är stolt

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin avslutade pressträffen med att kommentera protesterna.

– Jag är stolt över att vara med i ett parti som nazisterna ser som en fiende. Det är en hedersbetygelse.

Miljöminister Karolina Skog, som också höll i pressträffen, säger att NMR ”uppenbarligen förstått var Miljöpartiet står”.

– Vi är väldigt tydligt på andra sidan av den politiska skalan än nazisterna.

”Jag känner obehag”

Karolina Skog säger till SVT Nyheter att hon har förståelse för att hennes partikamrater känner sig oroliga i dag.

– Jag tror många av oss upplever ett väldigt stort obehag. Att det fantastiska demokratiska samtalet som finns här i Almedalen störs av de som inte pratar utan skanderar och använder tillmälen. Jag känner obehag och jag tror att vi är många som gör det tyvärr.

Protesterna kommer inte att förändra planerna för Miljöpartiets dag, intygar Skog.

– Miljöpartiet tystnar inte. Vi förändrar inte våra planer för dagen, utan vi kör på.

Även Kinberg Batra stördes av nazister

Även Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra stördes av nazister under lördagen. När hon intervjuade på Svenska Dagbladets scen under förmiddagen skrek en grupp med personer från NMR ”folkförrädare”. Sedan ställde de sig i SvD:s tält, nära scenen.

– Alla får ju komma och lyssna. Men det jag inte gillar alls med deras närvaro här är att det här är en extrem organisation som inte skyr hot eller våld och som faktiskt är emot våra svenska värderingar och vår svenska demokrati. Det är det de ägnar sig åt. Jag tycker att de borde sluta med det och åka härifrån, säger Anna Kinberg Batra till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet