En kvarts miljard till drabbade solcellshushåll

Uppdaterad
Publicerad

Alla de omkring 9 000 hushåll som förra året gick miste om stöd för sina installationer av solceller på sina hus kommer nu att kompenseras för den oväntade förlusten. Detta berättar Centerpartiets energipolitiska talesperson Rickard Nordin för SVT Nyheter.

– Vi ser nu till att vi avsätter 260 miljoner till de här 9 000 solcellsägarna som har installerat solceller men inte har fått ut sina pengar, säger Rickard Nordin.

SVT har tidigare rapporterat om en grupp fastighetsägare som kommit i kläm mellan två olika gröna stödsystem för solcellsinstallationer. När pengarna tog slut i det tidigare systemet förra sommaren, valde staten inte att skjuta till nya pengar för de som då ansökte om stöd för resten av året. Något som kom som en överraskning eftersom staten tidigare skjutit till pengar när de tagit slut under året.

En av de drabbade som vi träffade förra månaden är Mathias Jonsson i Ljungskile, som gått miste om 38 000 i solcellsstöd.

– Man säger att man vill stötta grön teknik, men det är ju ett spel för gallerierna om man inte gör det hela vägen, sa Mathias Jonsson då.

”Informationen har varit tydlig”

Regeringens besked var vid det läget att det inte skulle bli någon kompensation på annat sätt.

– Jag lider naturligtvis med dem, men samtidigt har informationen från myndigheterna varit tydlig att man inte kan vara garanterad stöd eftersom det var ett rambegränsat stöd, sa energiminister Anders Ygeman (S).

Regeringen har ändrat sig

Men i torsdagens vårbudget har regeringen ändrat sig, bland annat efter påtryckning från samarbetspartiet Centerpartiet, och i genomsnitt kommer drabbade hushåll att få över 25 000 i kassan.

– Det är fantastiskt! Det är mycket pengar och det handlar ju inte bara om mig. Vi är ju många som har kämpat för det här. Jag vågar knappt tro på det, säger Mathias Jonsson till SVT när vi berättar om nyheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.