”En man sa att han skulle hoppa över baren och våldta mig”

Publicerad

Män som ber om en striptease “för att notan är så hög”, kvinnor som nyps i rumpan. Hundratals anställda inom restaurangbranschen vittnar om gäster som sextrakasserar dem verbalt och fysiskt. Här är några av vittnesmålen som kommit in genom SVT Nyheters enkät med fackförbundet HRF.

De serverar, står i baren och driver restaurang – kvinnor och män i olika åldrar som alla varit med om gäster som beter sig illa.  

I en enkät som SVT Nyheter gjort bland hotell- och restaurangfackets medlemmar fick de som ville dela med sig av vittnesmål, helt anonymt.  

Här är några av dem, upplästa av SVT Nyheters reportrar.  

Se mer i klippet ovan.  

Så gjorde vi undersökningen

SVT Nyheter tog fram frågor för att undersöka hur vanligt det är med sexuella trakasserier inom hotell- och restaurangbranschen. Detta gjordes med anledning av julbord- och julfestsäsongen, då många inom branschen möter en stor skara gäster.

En webbaserad enkät skickades ut via mejl till Hotell- och restaurangfackets mejllista. Totalt 21 400 personer fick enkäten, och 1076 personer svarade. På grund av svarsfrekvensen går det inte att dra några statistiska slutsatser.

Frågorna

Enkäten bestod i huvudsak av raka påståenden, så som:  

”Jag har blivit utsatt för sexuella trakasserier när jag arbetat på julbord/julfester”, med ja/nej som svarsalternativ.  

Om svaret var ja fick hen en öppen fråga: ”Beskriv händelsen och vad du upplevde som kränkande?” 

För att även få en mer övergripande bild av hur vanliga trakasserier är inom branschen i stort ställdes även frågan: “Hur ofta har det förekommit att du blivit utsatt för sexuella trakasserier av gäster det senaste året?” 

Samma fråga ställdes även fast med ”chefer” och ”kollegor” istället för gäster.  

Även här fanns ett antal svarsalternativ, så som ”Aldrig”, ”Någon/några gånger per år”.

Anonymitet

Enkätsvaren var anonyma, men de svarande fick möjlighet att lämna sina kontaktuppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.