En miljard fattas i JB-konkursen

Uppdaterad
Publicerad

Det fattas över en miljard kronor i Sveriges hittills största skolkonkurs. Det står klart när konkursbouppteckningarna i JB-koncernens konkurs nu är klara.

– Att det var en omfattande konkurs visste vi,  men skulderna var större än vi förmodat, säger konkursförvaltaren Mats Emthén.

Sammanlagt var det  elva olika bolag i koncernen med över 30 skolor som försattes i konkurs i juni. Skulderna uppgår till totalt till 1 150 miljoner kronor enligt konkursförvaltarens sammanställning.

Störst är bankskulder och koncernskulder. De står för drygt 300 miljoner vardera. Lönegarantiskulden är 139 miljoner kronor.  Det är alltså lönerna till de anställda som staten måste stå för.

När tillgångarna räknats bort blir bristen i konkursboet 1 030 miljoner kronor.

Hur kan det fattas en miljard kronor i en skolkonkurs?

– För det första är det en av de största friskolorna i Sverige så det är en stor konkurs. För det andra är problemen i branschen att det blivit färre elever och att färre söker yrkesutbildningar, säger Mats Emthén.

SVT har sökt JB-koncernens VD Anders Hultin under dagen utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter