default_caption

”Inga problem om vi tjänar pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Conni Jonsson är vd för det största riskkapitalbolaget i den svenska skolbranschen. Han ser inga problem med att han gör jättevinster på sina friskolor.

Frågan om riskkapitalbolag och friskolor är mer aktuell än nånsin. I förra veckan kom beskedet att hela JB-koncernen läggs ner. Men den verkliga jätten på friskolemarknaden är Wallenbergs riskkapitalbolag EQT.

Samtidigt som kritiken är hårdare än någonsin mot riskkapitalbolagen som skolägare kan Academedias ägare konstatera att man redan efter tre år fördubblat koncernens omsättning och har goda möjligheter att tjäna miljardbelopp på sina för närvarande 45.000 skolelever, när man säljer vidare.

Sedan EQT tog över 2010 har skolkoncernen köpt på sig skolor för ytterligare en miljard kronor. Bland annat köpte man Pysslingen av ett annat riskkapitalbolag, danska Polaris.

Inget problem att tjäna storbelopp

När SVT förra veckan kunde avslöja att ytterligare ett riskkapitalbolag, Axcel, lägger ner hela JB-koncernen med över 30 skolor, kunde EQT konstatera att det betydde ännu mer tillväxt. Av JB-koncernens drygt 30 skolor köper EQT fem.

– Jag tror att Academedia kommer bli en bra affär, säger Conni Jonsson, vd för EQT, till SVT Nyheter.

Vad kommer du personligen att tjäna på Academedia?

– Ingen aning. Och om jag skulle tjäna på det, skulle det vara ett problem?

Björklund kritisk till affärerna

När utbildningsminister Jan Björklund tog emot friskoleutredningens förslag för ett par veckor sedan var han starkt kritisk till riskkapitalbolagens skolaffärer.

– Har man för avsikt att gå in och äga några år, skapa högsta möjliga ekonomiska vinning under den tiden och sedan sälja med högsta möjliga vinst, och sen ska det ske täta ägarbyten, då kommer det inte bli möjligt med de nya reglerna, sade Jan Björklund då till SVT.

Men Conni Jonsson tillbakavisar kritiken.

– Vårt syfte som ägare är att sköta bolagen bra. Om vi sköter bolaget bra är våra kunder, i det här fallet elever, föräldrar och kommuner, nöjda. Sköter vi det inte bra är vi inte kvar i verksamheten, säger han.

Två riskkapitaljättar borta

För några år sedan gav sig på kort tid fyra riskkapitaljättar in på den svenska skolmarknaden, alla med målsättningen att minst fördubbla verksamheten på fem år.

Av dem har två redan gått ur marknaden: Excel som lägger ner hela JB koncerrnen, och Polaris som sålde till Academedia.

Det fjärde riskkapitalbolaget, norska FSN som äger Praktiska Sverige, har lagt ner 16 skolor på två år och har lönsamhetsproblem.

Elever har tvingats byta skola mitt under gymnasieutbildningen och ibland inte kunnat gå färdigt på den inriktning de påbörjat.

Academedia tjänar däremot fortfarande pengar.

-Så länge vi tillhandahåller en utbildning som är väl i nivå med vad vi förväntas göra är det väl inget problem, säger Conni Jonsson.

Får kritik för brister

Men SVT har i tidigare granskningar visat att även Academedias skolor fått kritik för brister. Vittraskolor har till exempel låtit föräldrar sköta undervisning och bedömning i hemkunskap. Det finns också skolor som inte har gett elever det särskilda stöd de har rätt till.

Om det finns elever som inte har fått bra utbildning då?

– Då har vi misslyckats.

Hur ser du på att du ändå tjänar pengar i slutändan?

– Jag är säker på att i relation till andra utbildningsaktörer så står vi oss väl. Men det finns alltid misstag, det finns alltid exempel på att det inte fungerar. Det finns det i alla verksamheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.