Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sara Paulsdotter Hellberg från kvinnojouren Öresund förklara hur hedersförtryck kan fungera. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”De kallade mig en skamfläck’’

Uppdaterad
Publicerad

Hedersförtryck förknippas ofta med specifika kulturer och religioner. Men det en bild som kan behöva breddas, menar flera personer som arbetat länge med frågorna.

– Man tänker sig inte att det ska vara hedersrelaterat, säger Sara Paulsdotter Hellberg från kvinnojouren Öresund.

Erika, som egentligen heter något annat, berättar för SVT att hon slängdes ut hemifrån och fick lämna ett jobb för att hennes bilder på sociala medier ansågs vara för ”porriga’’. Hon säger att hon fick höra att hon förstörde familjens rykte, att hon var en skamfläck för familjen.

Enligt Sara Paulsdotter Hellberg från kvinnojouren i Öresund är det fullt möjligt att tala om hedersförtryck även i sammanhang som saknar religiösa inslag.

– Om man dragit skam över sin familj måste det åtgärdas för att upprätthålla hedern, och det kan gå via olika bestraffningar.

Det finns inte mycket forskning kring i vilken utsträckning hedersförtryck förekommer i etniskt svenska familjer, berättar Mikael Thörn, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

– Olika former av kontroll kan finnas i olika familjer. Det förekommer begränsningar och kontroll i etniskt svenska familjer också. Det finns dock inte mycket som är beskrivit av det eller forskat på det heller, säger han.

Se Sara Paulsdotter Hellberg utveckla resonemanget i videon ovan.

Erika heter egentligen något annat.

Polisens definition av hedersrelaterad brottslighet är:

”Hedersrelaterad brottslighet är brott som helt eller delvis begåtts för att bevara eller återupprätta en persons eller familjs, släkts eller annan liknande grupps anseende utifrån en föreställning om heder.

Hedersrelaterade brott kan exempelvis handla om frihetsberövande, tvång, äktenskapstvång, barnäktenskap, vilseledande till äktenskapsresa, hot, kränkande fotografering, ofredande, misshandel, mord eller mordförsök.”

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

TRIS – Tjejers rätt i samhället

Till TRIS nationella jourtelefon 0774 40 66 00 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar hedersförtryck

Mer i ämnet