Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Filips berättelse om att tvingas dölja sin läggning. Foto: Natalia Czermak, SVT

“Jag skulle skickas utomlands för att fixas”

Uppdaterad
Publicerad

Filip tvingas än i dag hålla sin sexualitet hemlig, rädd för vad släkten kan göra om de får reda på sanningen. Att vara en bisexuell kille i en familj som präglas av hedersförtryck är en utmaning som kan sluta i tragedi.

Redan som barn kände Filip sig annorlunda, han trivdes aldrig i pojkarnas sällskap men med flickorna kunde han vara sig själv. I början förstod han inte vad det berodde på men med tiden började han inse att han är något han absolut inte får vara – en bisexuell kille.

Av rädslan för sin familj valde Filip att hålla det hemligt. Han var inte bara rädd för homofobin i familjen. Hans sexualitet innebar också skam för familjen. Familjens heder är i fara och för många i släkten skulle det vara oförlåtligt.

Skulle ”fixas” utomlands

Han levde ett vanligt liv fram till en dag när hans syster meddelade honom på jobbet att det inte var säkert för honom att komma hem. 

Många inom släkten hade samlats för att diskutera och komma fram till hur man skulle lösa problemet. Att skicka honom utomlands för att ”fixas” var ett alternativ, säger Filip.

Filip säger att han höll sig undan, och när han kom tillbaka hade det lugnat ner sig lite. Han kom överens med sin mamma om att så länge han inte är öppen med sin sexualitet får han vara ifred. Än i dag vet många av dem med högre status i släkten inte sanningen, den dagen de får reda på sanningen kan vad som helst hända, tror Filip.

Filip heter egentligen något annat. Se hans berättelse i videon ovan.

Polisens definition av hedersrelaterad brottslighet är:

”Hedersrelaterad brottslighet är brott som helt eller delvis begåtts för att bevara eller återupprätta en persons eller familjs, släkts eller annan liknande grupps anseende utifrån en föreställning om heder.

Hedersrelaterade brott kan exempelvis handla om frihetsberövande, tvång, äktenskapstvång, barnäktenskap, vilseledande till äktenskapsresa, hot, kränkande fotografering, ofredande, misshandel, mord eller mordförsök.”

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

TRIS – Tjejers rätt i samhället

Till TRIS nationella jourtelefon 0774 40 66 00 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar hedersförtryck

Mer i ämnet