Göran Stiernstedt, SKL. Foto: SVT

SKL-chefen ångrar massvaccinering

Uppdaterad
Publicerad

I SVT Aktuellt uppmanade han tittarna att vaccinera sig så fort som möjligt.

Göran Stiernstedt är chef för vård och omsorg vid Sveriges Kommuner och Landsting. Han var en av de centrala experterna under massvaccinationen mot svininfluensan 2009.

Det Göran Stiernstedt inte sade då, var att han i själva verket var mycket tveksam till vaccinationskampanjen:

 – Jag skrev ju några mejl internt där jag sa att ”det här är jäkligt tveksamt alltså och frågan är om det inte är industrin som är största vinnaren”, men jag sa ju inte ifrån.

Varför protesterade du inte om du själv hade tvivel?
 – Ja, det har jag också undrat många gånger.

Höll en enad front utåt

Det var många myndigheter som var delaktiga i den svenska pandemihanteringen. Det fanns experter som tvivlade på att det var rätt att massvaccinera men man höll ändå en enad front utåt.

Göran Stiernstedt tror att media kan ha påverkat experternas benägenhet att protestera mot vaccinationen eftersom det fanns en skräck för att bli anklagad för passivitet.

– Det är ju rätt intressant det här, du kommer nästan alltid undan med att ha gjort för mycket, men du kommer inte undan om du gör för lite. Jag tror att vi hade en extremt hög ångestnivå kring katastrofer och en rädsla att göra fel. Jämför till exempel med tsunamin och vad som hände efteråt, när huvudena började rulla.

Fel att vaccinera hela befolkningen

Göran Stiernstedt tycker inte att det var rätt  att vaccinera hela befolkningen:

– Med facit i hand tycker jag inte det, epidemin blev betydligt lindrigare än de värsta scenarierna. När man nu går igenom materialet så visar det sig att vi hade ganska mycket information från södra halvklotet om att det sannolikt inte skulle bli den här riktigt stora katastrofen. Frågan är varför vi inte tog det mer ”ad notam”.

”En stor medicinsk tragedi”

Göran Stiernstedt tycker att man måste utvärdera vad det var för krafter som gjorde att Sverige avvek i sin bedömning om massvaccination från många andra länder. Han vill även se en oberoende, övergripande utvärdering av massvaccinationen.

– Vi beslutsfattare tar inte bara bra beslut, man får vara nöjd om en överväldigande majoritet av våra beslut är bra och de andra besluten behöver man lära sig av. Jag kan säga att jag känner en viss besvikelse på att förmågan till omprövning inte är större.

Hur ser du på den här gruppen barn som har fått narkolepsi efter sprutan?
– Jag tycker det är en stor medicinsk tragedi och jag är säker på att den i framtiden kommer stå i historieböckerna vid sidan om neurosedynkatastrofen.

Känner du någon skuld idag?
– Absolut, i allra högsta grad eftersom jag hade en del tvivel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Mer i ämnet