Energiministern: Ny metod kan mildra elpriserna redan i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) har kallat till sig Svenska kraftnäts generaldirektör för att diskutera lösningar på de höga elpriserna i landet.

– De har presenterat en lång rad åtgärder, säger ministern till SVT Nyheter.

Energiministern vill inte gå in på alla punkter som tagits upp, men nämner en som han hoppas kan ge effekt redan i närtid.

– En av dem är en variant som de kallar motköpssystem. Om det finns ett elnät mellan södra och norra Sverige så används inte den fulla kapaciteten, en del reserveras i händelse av kris. Genom att lägga till fler elproducenter, genom att man köper från utlandet eller lokalt i söder, kan man frigöra det här utrymmet i nätet och får då betydligt bättre nätkapacitet snabbt, säger Khashayar Farmanbar.

– Då kan man transportera el från norr till söder, det pressar priserna och prisförändringarna.

Ministern: Tittar på slopad skatt

Affärsmodellen ska inte ha använts i Sverige tidigare.

– Den här åtgärden skulle i bästa fall kunna ge effekt redan den här vintern. Men framförallt ser den till att vi inte hamnar i den här situationen fler gånger.

SVT: Moderaterna vill slopa skatten på el. Är det något ni tittat på?

– Vi kollar på det och har sagt att vi är beredda att lyssna på deras förslag. Som det ser ut skulle förslaget riskera att snarare ge elbolagen sju miljarder i skattesänkning utan att det nödvändigtvis hamnar hos elkonsumenterna.

SVT: När vet vi om regeringen kommer hjälpa konsumenterna?

– Vi följer läget noggrant och det är ingen tidsplan jag idag kan kommentera,  säger Khashayar Farmanbar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.