Arkivbild. Kulspruteskyttar på HMS Trossö under ett övningsmoment under marinövningen Northern Coasts 21 utanför Västervik, september 2021. Foto: Johan Nilsson/TT

Energipolitik och försvaret allt viktigare för svenska väljare

Publicerad

Energipolitik och försvaret. Det är två frågor som klättrar på listan över svenskarnas viktigaste politiska frågor, visar en ny Novusundersökning. 

– Det är en direkt konsekvens av kriget i Ukraina och att svenskar uppfattar det säkerhetspolitiska läget som mycket försämrat, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Frågan om Sveriges försvar seglar för första gången, sedan mätningarna började, upp bland de tio viktigaste politiska frågorna för svenskar. Från att i januari ha legat på en tolfte plats, är frågan nu den nionde viktigaste bland väljarna.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson menar att det är en direkt konsekvens av kriget i Ukraina och att svenskar uppfattar det säkerhetspolitiska läget som mycket försämrat.

– Det handlar både om det ryska anfallskriget, och retoriken från Putin när det till exempel kommer till att hota omvärlden med kärnvapen, säger han.

Linjediagrammet visar hur vikten av frågorna om energipolitik och försvaret har utvecklats sedan juni 2019. Foto: Novus/SVT Nyheter

Rädsla för ökade energipriser

Några gånger per år undersöker Novus vilka politiska frågor som är viktigast för svenska folket. Den senaste undersökningen genomfördes mellan 24 februari och 2 mars och resultatet bygger på svaren från 1003 slumpmässigt utvalda personer mellan 18 och 79 år.

I den senaste mätningen har även frågan om energipolitik flyttat upp några placeringar, från sjunde till femte plats. Även här tros kriget i Ukraina vara en viktig orsak.

– Redan i höstas steg priserna på gas och elektricitet och även på bensin och diesel. Sen har kriget satt ytterligare fart på det här. Experter menar att det fortfarande kan bli 25-30 procent dyrare om kriget fortsätter, säger Mats Knutson.

Kan påverka valet i höst

Knutson tillägger att man i Sverige traditionellt haft en hög beskattning på energi, vilket bidrar till att det här blir politiska frågor nu när priserna stuckit iväg så kraftigt.

– Nu ska man inte dra för stora slutsatser av den här mätningen med tanke på att läget just nu är så exceptionellt, men här ser man nu att till exempel energifrågan har passerat klimatfrågan för väljarna. Håller kriget i sig så kan både frågan om energipolitik och försvaret få betydelse för valrörelsen i höst.

De tio viktigaste politiska frågorna enligt den senaste Novusundersökningen. I undersökningen har de medverkande kunnat markera flera frågor som viktiga. Alltså ska procentsatserna exempelvis läsas så här: 60 procent av svenska folket anser att sjukvården är en av de viktigaste politiska frågorna. Foto: Novus/SVT

”Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?”

(Jämförelse med januarimätningen inom parantes.)

1. Sjukvården 60% (-5)

2. Lag och ordning 52% (-4)

3. Skola och utbildning 47% (+5)

4. Invandring/integration 45% (-5)

5. Energipolitik 38% (+7)

6. Miljö och klimat 35% (+1)

7. Äldreomsorg 33% (-3)

8. Landets ekonomi 29% (-1)

9. Försvaret  27% (+8)

10. Pensioner 25% (-1)

I undersökningen har de medverkande kunnat markera flera frågor som viktiga. Alltså ska procentsatserna exempelvis läsas så här: 60 procent av svenska folket anser att sjukvården är en av de viktigaste politiska frågorna.

Undersökningen är genomförd 24 februari–2 mars i åldersgruppen 18–79 år i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. 1003 personer har svarat på undersökningen (1800 tillfrågades).

Källa: Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer