V-ledaren Nooshi Dadgostar kan tänka sig ett regeringssamarbete med C, men har hittills mötts av kalla handen från Centerns Annie Lööf. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT Claudio Bresciani/TT

Majoritet av V-distrikten positiva till samarbete med C

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet kan tänka sig att regera tillsammans med Centerpartiet efter valet. Det visar en enkät SVT Nyheter gjort bland partiets samtliga partidistrikt. Mer än vartannat V-distrikt är positiva till ett samarbete med C, och nästan vartannat distrikt kan tänka sig att sitta i samma regering.

Partiledaren Nooshi Dadgostar sa i mitten på maj att hon kan tänka sig ett regeringssamarbete med C, något som orsakade både ilska i de egna leden och förvåning.

Syftet var att hitta ett regeringsalternativ som undviker ett där Ulf Kristersson är statsminister med stöd från Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna.

Centerpartiets ledare Annie Lööf har dock gett inviten kalla handen. Dadgostars utspel ledde också till att partikollegan Josefine Sjödahl lämnade Vänsterpartiet.

– Jag lämnar hellre Vänster­­­partiet än del­tar i den på­gående höger­för­­flyttningen, skrev Sjödahl i tidningen Flamman i samband med avhoppet.

Majoritet vill samarbeta

Men, när SVT Nyheter ställer två frågor till Vänsterpartiets 25 distrikt runt om i landet:

  • Anser du att Vänsterpartiet kan sitta i en regering där Centerpartiet ingår?
  • Anser du att Vänsterpartiet kan samarbeta med en regering där Centerpartiet ingår?

svarar 11 distrikt att de kan sitta i en regering med Centerpartiet och 15 av distrikten svarar ja på frågan om samarbete. 

“Inte omöjligt”

Flera distrikt menar att C står långt ifrån V i många frågor – men att det går att hitta enighet.

– Det kommer att vara en utmaning att komma överens, men det behöver inte vara omöjligt om viljan finns, exempelvis när man ser vad alternativet blir, säger Christina Hedin, gruppledare i Östersunds kommun och distriktsordförande i Jämtland.

Svårt parlamentariskt läge

I Blekinge utesluter Vänstern inte ett samarbete även om man helst inte sitter i en regering med C:

– För oss är det viktigare att driva vår politik än att sitta i regering. Centerpartiet står väldigt långt ifrån oss i många viktiga frågor, som anställningsskydd, marknadshyror och skattepolitik, skriver distriktet och fortsätter:

– Med det sagt kommer vi förmodligen ha ett svårt parlamentariskt läge även efter nästa val och Vänsterpartiet är beredda att ta ansvar för Sveriges bästa, om så krävs.

“Januariavtalet har ökat ojämlikheten”

Vänsterpartiet Väst säger tydligt nej till att sitta i en gemensam regering med C. Ordföranden Anette Holgersson menar att januariavtalet ökat ojämlikheten under den senaste mandatperioden.

– Med ett annat politiskt innehåll där V tillsammans med de rödgröna partierna sätter agendan för en politik för jämlikhet och klimatomställning först finns större möjlighet till samarbete, säger hon.

Partisekreterare Aron Etzler säger att Vänsterpartiet håller alla dörrar öppna för ett samarbete – hör mer i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vänsterpartiet om att sitta i en regering med Centerpartiet. Foto: Rebecka Haglund / Henrik Norrsell

SVT Nyheter frågade Vänsterpartiets 25 partidistrikt två frågor för att undersöka hur Vänsterpartiet ställer sig till olika former av samarbeten med Centerpartiet efter valet 2022. Valresultatet spelar givetvis en avgörande roll för vilka samarbeten som kommer formeras efter valet. 

Dessa frågor ämnar undersöka i vilken utsträckning V anser att eventuella samarbeten med Centerpartiet är möjliga ur ett ideologiskt perspektiv.

Så här svarade distrikten

Anser du att Vänsterpartiet kan sitta i en regering där Centerpartiet ingår?

Ja 11

Kanske 3

Nej 3

Varken eller 1

Vill inte svara    4

Inte tagit ställning 3

Anser du att Vänsterpartiet kan samarbeta med en regering där Centerpartiet ingår?

Ja 15

Kanske 1

Nej 0

Vet ej 1

Varken eller 1

Vill inte svara 4

Inte tagit ställning 3

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.