Enkät: Sverige bäst för kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

De skandinaviska länderna är de bästa att leva i för kvinnor – och Sverige är allra bäst, enligt en enkätundersökning.

Rankningen av bästa länderna för kvinnor omfattar totalt 80 länder och bygger på svar från drygt 9.000 kvinnor. Länderna har poängsatts efter attribut som mänskliga rättigheter, jämställdhet och inkomstskillnader mellan könen och säkerhet. Danmark hamnar på andra plats på listan och Norge är trea. Finland kniper sjätteplatsen.

Bolivia i botten

De sämsta länderna att leva i för kvinnor av de 80 jämförda är Tunisien och Bolivia, enligt mätningen som gjorts av tidskriften US News & World Report, University of Pennsylvania och varumärkeskonsulten BAV Consulting. Undersökningen genomfördes efter det amerikanska presidentvalet i november, enligt Washington Post.

Kvinnodagen 8 mars

På listan över de bästa länderna, alla kategorier, hamnar Sverige ”bara” på en sjätteplats. Toppar totallistan gör Schweiz följt av Kanada och Storbritannien.

Totalt har drygt 21.000 personer tillfrågats om sin inställning till olika länder. Merparten av respondenterna hör till kategorierna ”informerad elit” eller beslutsfattare inom näringslivet, enligt US News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnodagen 8 mars

Mer i ämnet