Enkät: Virussmitta på äldreboenden i många kommuner

Uppdaterad
Publicerad

93 av Sveriges kommuner uppger att de i förra veckan hade misstänkt eller bekräftad covid-19  på ett eller flera äldreboenden. Det visar en enkät gjord av Sveriges Radio Ekot

Den andra vågen av coronapandemin tycks liksom den första drabba landets äldreboenden hårt. Ekot skickade ut sin enkät till Sveriges samtliga 290 kommuner i början av förra veckan och fick i slutet av veckan svar av 220 kommuner. Av dem hade alltså 93 kommuner – mer än fyra av tio – bekräftad eller misstänkt covid-19 på sina äldreboenden.

Många kommuner uppger att de tror att smittan kommit in på grund av personal eller besökare som inte haft symtom, flera tror också att boende som rört sig ute i samhället eller varit på sjukhus kan ha fört med sig smittan.

Borås kommun hade covid-19 på fyra av totalt 19 boenden i början av veckan, något som steg till sju boenden på fredagen.

– Vi har på något sätt fått acceptera att smittan kommer in. Det hade varit önskvärt att tänka att alla våra rutiner sitter så perfekt att det inte gör det, men det här viruset är för lömskt för det. Så nej, vårat fokus ligger på att begränsa smittspridningen när vi får in den, säger Anna-Clara Ringnes, verksamhetschef för vård- och omsorgsboende i Borås Stad till Ekot.

Allvarligt läge

Åtta kommuner beskriver läget som allvarligt eller mycket allvarligt medan 46 beskriver läget som allvarligt men under kontroll.

En av de kommunerna är Nacka öster om Stockholm, där man menar att man tack vare vårens erfarenheter i dag har större möjlighet att begränsa smittan när den väl kommer in.

– När vi har mycket mer kunskap om det här så kan vi sätta in andra åtgärder mycket snabbare. Man är inte lika osäker längre, säger Johanna Saläng, verksamhetschef på Villa Tollare äldreboende i Nacka som i förra veckan hade 1 bekräftad smittad boende.

Enligt enkäten är de flesta nöjda med tillgången till skyddsutrustning men däremot oroliga för att inte ha tillräckligt med personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.