Enström oroad över försvarsläckor

Uppdaterad
Publicerad
Försvarsminister Karin Enström är kritisk till att information om incidentberedskapen läckt ut.

När Försvarsminister Karin Enström på fredagen kommenterar kritiken mot försvarets beredskap handlar det i stället om en oro för hur uppgifterna hamnat i medias händer.

– Det handlar om mycket känsliga uppgifter som kommit ut i media och det tycker jag är olyckligt, sade Enström till TT.

– Detaljer i vår försvarsförmåga och detaljer om exakt hur vår beredskap är utformad är något som inte ska talas om öppet, inte minst för att andra länder och andra aktörer inte ska känna till hur exakt det här ser ut.

”Inte debatteras offentligt”

På frågan om Enström anser att Försvarsmakten varit för släpphänt med information om incidentberedskapen, svarar hon:

– Jag tycker inte att de här uppgifterna ska debatteras offentligt.

Redan i torsdags fick Försvarsmakten kritik av försvarsutskottets vice ordförande Cecilia Widegren, som då uppgav att hon förväntar sig ”större respekt inte minst av Försvarsmakten” när det gäller att sekretessbelagd information kommer ut.

Expert: ”Inga känsliga uppgifter”

Stefan Ring, militärstrategisk expert, har svårt att se att de uppgifter som kommit ut om den svenska incidentberedskapen skulle vara känsliga och skadat Sveriges säkerhet.

-Om frågan är om informationen varit viktig för Ryssland, så är mitt svar nej. Däremot kan debatten vara politiskt besvärlig, säger Ring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryssland övade anfall mot Sverige

Mer i ämnet