Epidemiologerna Joacim Rocklöv och Anders Tegnell diskuterar hur Sverige bäst bemöter coronapandemin. Foto: SVT

Epidemiolog: Vi ligger två till fyra veckor efter Italien

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kan inom några veckor hamna i en situation liknande den i Italien – och i mitten av april kan intensivvårdsplatserna börja ta slut.Detta hävdar Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet, i SVT:s Agenda.

I söndagens Agenda deltog epidemiologerna Joacim Rocklöv och Anders Tegnell, och Region Stockholms chefläkare Elda Sparrelid, i en debatt om coronavirusets spridning i Sverige. Enligt Rocklöv kan Sverige hamna i en liknande situation som Italien.

– Absolut, det är inte omöjligt att vi hamnar där. Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Gör man modellskattningar kommer vi nog vara uppe på en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm tar slut i mitten av april, och senare för andra regioner, säger Rocklöv.

– På den kurvan vi ligger nu kommer vi se en peak i intensivvårdsplatser i slutet av maj, då 500 till 1 000 patienter skulle behöva intensivvård.

”Har inte en aning”

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det finns mycket kunskap om sjukdomen och vilka som drabbas värst, men väldigt lite om hur dynamiken i spridningen ser ut.

– Vi har egentligen bara sett storskalig spridning i två länder – Italien och Kina, säger han.

– Av de fall vi har i Sverige är en väldigt stor andel importerade fall, och inte del av en svensk smittspridning. Jag tycker absolut att man inom sjukvården ska jobba för att få så mycket resurser som möjligt, men man behöver inte säga att det kommer bli som i Italien. Vi har inte en aning, vi har för lite data att gå på.

Se ett utdrag ur debatten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.