Experternas kritik mot myndigheterna: Underskattar viruset

Uppdaterad
Publicerad

Nu hävdar forskare att Folkhälsomyndigheten kan ha underskattat hur fort coronaviruset sprider sig. Samtidigt varnar de för konsekvenserna av att inte sätta in kraftfullare åtgärder nu.

– Det behövs mycket mer för att vi inte ska hamna i en krissituation framöver. Myndigheterna borde rekommendera folk att jobba på distans där det går, att ha distansundervisning i skolor och avråda från möten även med färre än 500 personer, säger professor Joacim Rocklöv vid Umeå universitet.

– Väldigt kraftiga åtgärder måste ske när man befinner sig på den kurvlutning vi har. Om vi tittar på hur det gått i andra länder ser vi att vi har många, många tusen infekterade om två veckor. Det är nu man kan agera, det är därför vi är bekymrade, säger professor Cecilia Söderberg-Nauclér vid Karolinska institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet