Ericssons bolagsstämma: Styrelsen nekas ansvarsfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Efter avslöjanden om IS-mutorna har det stormat rejält kring Ericssons styrelse och ledning. På företagets bolagsstämma på tisdagen nekades vd och styrelsen ansvarsfrihet – samtidigt som styrelsen får sitta kvar.

SVT:s Uppdrag Granskning tillsammans med journalistorganisationen ICIJ avslöjade tidigare i år de interna dokument som Ericsson dolt.

Efter avslöjandet dök aktien.

Nekas ansvarsfrihet

Inför tisdagens stämma hade ägare, som representerar över tio procent av aktiekapitalet, sagt att de tänker neka vd och hela eller delar av styrelsen ansvarsfrihet. Tio procent är det som krävs för att beslutet ska gå igenom.

Ägarna anser sig inte ha fått tillräcklig informationen från ledningen efter avslöjandet om Irakmutorna.

Vid 17-tiden – drygt två timmar in i stämman – kom beskedet. Ericssons styrelse och vd nekas ansvarsfrihet. Samtidigt får styrelsen sitta kvar, som valberedningen föreslagit.

Swedbank Robur, Cevian, Nordea Fonder, Första AP-fonden och Folksam var några av de större ägarna som röstade mot ansvarsfrihet.

Nekad ansvarsfrihet är en förutsättning för att bolaget ska kunna stämma styrelsen eller delar av styrelsen.

Inga svar om IS

Inför omröstningen skedde en kort frågestund.

Men trots frågor från aktieägarna kring varför internrapporten inte kommunicerades eller hur mycket pengar som kommit IS till gagn kom inga svar. Ericsson hänvisade istället till att saken fortfarande utreds.

– Vi är begränsade i vad vi kan säga om Irakutredningen och relaterade frågor. Och det är på grund av vårt samarbete med de amerikanska myndigheterna och eventuella rättstvister. Jag förstår verkligen att det här är frustrerande, sa vd Börje Ekholm under stämman.

Även beslutet att hålla bolagsstämman digitalt ifrågasattes av aktieägarna. På frågan om Ericssons ledning valt att göra stämman digital för att undvika jobbiga frågor och debatt, svarade Börje Ekholm att beslutet fattades tidigare under pandemin.

SVT har sökt vd Börje Ekholm och styrelseordförande Ronnie Leten. Ericssons presstjänst meddelar att ingen av dem är tillgängliga för en kommentar.

FAKTA: Vad innebär det att inte få ansvarsfrihet?

Normalt enligt aktiebolagslagen innebär ej beviljad ansvarsfrihet inte automatiskt skadeståndsansvar. Men det är en förutsättning för att bolaget ska kunna stämma styrelsen eller delar av styrelsen.

Att ett sådant beslut fattas betyder dock inte att man måste gå vidare till domstol. Om talan i domstol inte väcks inom ett år får den gamla styrelsen automatiskt frihet från ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.