Erik Ullenhag meddelar nu att han vill bli partiledare för Liberalerna. Foto: Christine Olsson/TT

Erik Ullenhag bekräftar: ”Jag kandiderar till partiledare för Liberalerna”

Uppdaterad
Publicerad

Erik Ullenhag vill bli Liberalernas nye partiledare. Den förre integrationsministern meddelar nu att han kandiderar i kampen om att ta över efter Jan Björklund. Ullenhag skriver själv om beslutet på Dagens Nyheters debattsida.

Ullenhag har varit ett av de hetaste namnen ända sedan Björklund kom med beskedet att han slutar. Nu skriver han själv om beslutet att försöka ta över posten som Liberalernas ledare.

”Jag kandiderar till partiledare för Liberalerna för att göra vårt parti till en relevant politisk kraft som tar ansvar för att utveckla Sverige”, skriver Ullenhag på DN Debatt.

Han skriver vidare om sin övertygelse att ”avtalet med S, MP och C ska hållas”. Januariavtalet innehåller bra liberala reformer, anser Erik Ullenhag. Handel, skolan, klimat och miljö, sjukvård och omsorg, brottsbekämpning och liberal feminism. Dessa ämnen avhandlar Ullenhag i sex punkter på DN Debatt, och det är inom dessa ämnen han anser att Liberalerna bör utveckla sin politik.

 ”Liberalerna ska inför valet 2022, precis som vår valutvärdering slog fast, ha ett tydligt besked i regeringsfrågan. Jag vill att det beskedet tar sin utgångspunkt i Sveriges utmaningar och hur vi får störst genomslag för liberala lösningar”, skriver Erik Ullenhag.

Ledig från ambassadörs-jobbet

Beskedet om hans kandidatur kommer knappast som en överraskning. Ullenhag har begärt tjänstledigt från jobbet som ambassadör i Jordanien mellan den 28 maj och den 30 juni, det vill säga under den månad som kandidaterna ska väljas.

Sedan tidigare har Nyamko Sabuni, tidigare integrationsminister och jämställdhetsminister, meddelat att hon ställer upp som partiledarkandidat. På onsdag avslöjar Liberalernas valberedning vilka som kandiderar till att efterträda Jan Björklund. SVT Nyheter erfar sedan tidigare att det även den rutinerade riksdagsledamoten Johan Pehrson kommer att ställa upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter