Foto: SVT

Erik Ullenhag kastar in handduken

Uppdaterad
Publicerad

Erik Ullenhag ger upp kampen om partiledarposten för Liberalerna, skriver han i en debattartikel i Aftonbladet. Därmed lämnar han fältet fritt för Nyamko Sabuni att bli Jan Björklunds efterträdare.

Ullenhag skriver att han kandiderade till partiledarposten efter uppmuntran från partivänner. Men efter att ha förlorat i flera omröstningar ser han sig nu besegrad. 

Erik Ullenhag skriver att han inser att det inte finns ett tillräckligt starkt stöd för honom och att splittringen inom partiet riskerar att “öka om jag fortsätter min kandidatur.” 

Ullenhag skickar också en hälsning till sin huvudmotståndare Nyamko Sabuni och gratulerar henne till vinsten. “Jag önskar dig all lycka till med ett svårt men mycket viktigt uppdrag.”

Ullenhag: För hård ton

Samtidigt höjer han ett varningens finger till alla aktiva liberaler och skriver att han är chockad över tonen i sociala medier. Ullenhag menar att tonen är för hård och att varken personer inom och utanför partier ”är våra fiender.”

Trots att Erik Ullenhag fått stöd av en del ombud hade han haft svårt att vinna en omröstning om posten som partiledare, menar SVT:s politiska reporter Elisabeth Marmorstein.

– Han var favorit när processen när började, men det var innan det dåliga resultatet i EU-valet. Erik Ullenhag har inte kunnat svara på hur han vill förändra Liberalerna, säger Elisabeth Marmorstein.

”Hade inte tillräckligt stöd”

Erik Ullenhag kommenterar till SVT om sitt beslut att dra sig ur partiledarstriden.

– Jag hade en idé med vad jag ville göra med Liberalerna som jag inte fick tillräckligt starkt stöd för. Jag tror inte jag har det stöd som krävs för att ena Liberalerna, vilket är det viktigaste för en ny ledning att göra först.

Nyamko Sabuni kommenterar

Nyamko Sabuni kommenterar beskedet i ett sms till SVT Nyheter:

”Jag har uppskattat den transparenta processen och det har varit väldigt spännande och lärorikt att göra detta tillsammans med Erik och Johan. Johan och Erik är partikollegor som jag uppskattar högt och de har viktiga roller att spela framöver. Jag ser fram emot landsmötet på fredag”, skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.