Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
AMF:s ägaransvarige: ”Gissar att det inte blir någon ansvarsfrihet för styrelsen” Foto: SVT

Ericssons styrelse kan sitta kvar – och stämma sig själva

Publicerad

Ericssons styrelse och vd riskerar att inte beviljas ansvarsfrihet på bolagsstämman på tisdagen. Samtidigt väntas samtliga bli omvalda – och få avgöra om de ska stämma den tidigare ledningen.

– Då blir det styrelsen som ska utreda förutsättningar för att stämma sig själva, säger Anders Oskarsson, aktiechef och ägaransvarig på AMF.

Avslöjandena i Uppdrag Granskning skapar turbulens inför stämman. Hundratals miljoner till okända mottagare. Pengar från Ericsson som tycks landat hos terrorsekten IS.

Nej till ansvarsfrihet

Under måndagen har Cevian Capital, Nordea fonder, Swedbank Robur och Folksam meddelat att de kommer rösta mot ansvarsfrihet.

– Givet bristande information och skadornas omfattning har vi inget annat val än att hålla hela styrelsen ansvarig, säger finansmannen Christer Gardell till SVT.

Storägaren säger nej till ansvarsfrihet. Även tunga amerikanska rådgivare som ISS och Glass Lewis rekommenderar nej till ansvarsfrihet för vd och hela eller delar av styrelsen.

– Vi har inte tillräcklig information för att bevilja ansvarsfrihet, säger Erik Durham på Nordea Fonder.

Kan inte uttala sig

Ericssons ledning säger att de inte kan svara på frågor efter munkavel från amerikanska justitiedepartementet. Huvudägaren Investor säger samma sak. Under måndagen meddelade de fullt förtroende för vd och styrelse.

Sedan norska oljefonden, aktiespararna och Robur sagt nej, pekar allt på att minst tio procent kommer rösta mot. Det skulle betyda att ledningen, inklusive vd Börje Ekholm och vice ordförande Jacob Wallenberg, nekas ansvarsfrihet.

Även de mest kritiska aktieägarna har flaggat för att de kommer välja om hela styrelsen till 2022 – inklusive Börje Ekholm.

– Det är förstås ingen idealisk situation för en styrelse om man ej upplever att man har ägarnas förtroende, men jag tror att det är så det kommer bli denna gång. Sen får vi se, beroende på hur många som röstar nej, om någon väljer att frivilligt kliva av, säger Anders Oskarsson.

Stämma tidigare ledning

Att inte bevilja ansvarsfrihet är ett viktigt steg om ett företags ägare vill stämma tidigare ledning och begära skadestånd. Om det inträffar blir det styrelsen som ska utreda förutsättningar för att stämma sig själva, menar Anders Oskarsson.

SVT har sökt Jacob Wallenberg men han har avböjt att kommentera.

Största ägarna

Ericssons kapitalmässigt fem största ägare (vid årsskiftet och med reservation för affärer sedan dess) och några av de större ägarna som sagt att de tänker rösta mot ansvarsfrihet:

Investor 8,0 procent (ja till ansvarsfrihet)

Cevian 4,5 procent (nej)

Black Rock 4,1 procent (oklart)

Swedbank Robur Fonder 3,9 procent (nej)

Primecap 3,2 procent (oklart)

Norska oljefonden 1,45 procent (nej)

Avanza Fonder 0,6 procent (nej)

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.