Sirak Bahlbi på den eritreanska ambassaden i Stockholm tillbakavisar uppgifterna om påtryckningar. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Eritrea: Grundlösa påståenden

Uppdaterad
Publicerad

SVT har intervjuat Sirak Bahlbi på den eritreanska ambassaden i Stockholm som tillbakavisar uppgifterna om påtryckningar.

– Den eritreanska ambassaden i Stockholm har inget intresse av eller avsikt att skrämma, förtrycka eller använda maktmedel mot eller att trakassera sina medborgare så det förekommer helt enkelt inte. Det är helt grundlösa påståenden, säger Sirak Bahlbi som är pressansvarig på ambassaden.

Bara det faktum att frågan om påtryckningar ställs tycker han är ett uttryck för den häxjakt han menar pågår mot Eritrea.

Praktiskt taget alla eritreaner som söker asyl i Sverige beviljas det eftersom Migrationsverket bedömer att förhållandena i Eritrea är så allvarliga att regimkritiker riskerar förföljelse om de återvänder. Men de som söker asyl måste kunna styrka att de är medborgare i Eritrea.

”Ingen tvingar”

Det innebär att de eritreaner som saknar ID-handlingar när de kommer till Sverige måste söka upp den eritreanska ambassaden för att ansöka om ett pass. Det är vid de tillfällena de uppmanas att betala en tvåprocentig skatt och underteckna ett så kallat ånger-dokument samt betala 2.300 kronor i engångsavgift.

– Det förekommer inga hot, människor kommer hit frivilligt för att be om ambassadens tjänster. Majoriteteten av eritreanerna betalar skatten varje månad utan att få någon service. Vill man inte betala är det ingen som tvingar en att göra det, säger Sirak Bahlbi.

Så om man ansöker om ett pass så behöver man inte betala den tvåprocentiga skatten eller underteckna dokumentet, utan bara betala 2.300 kronor?

– Nej, det jag säger är att om man kommer hit och ber om en tjänst så måste man uppfylla vissa skyldigheter och den tvåprocentiga skatten är en lag som innebär att man måste betala för att få den service man efterfrågar. Med andra ord, när du kommer hit måste du uppfylla dina skyldigheter för att få dina rättigheter tillgodosedda. Och om du inte uppfyller dem så påminns du om att betala när du kommer hit.

Inga rättigheter

Så om man väljer att inte betala vad händer då med ens rättigheter? 

– Det betyder att du inte har uppfyllt dina skyldigheter och inte heller får dina rättigheter.

När det gäller det så kallade ånger-dokumentet, där exileritreaner uppmanas att fylla i en mängd personliga uppgifter samt när, hur och varför man lämnat Eritrea och underteckna att man erkänner och ångrar att man lämnat landet olagligt och är beredd att ta på sig ett straff för det, så vänder sig Sirak Bahlbi mot att kalla det för ånger-dokument.

– Det är en helt felaktig benämning. Det är ett ansökningsformulär som måste fyllas i för att ambassaden ska kunna erbjuda den service som efterfrågas och för att kunna göra det måste man säkerställa att de som kommer hit är de som de utger sig för att vara. Det ligger även i Sveriges intresse. Så fort de fyllt i formuläret så har de rätt att ta del av ambassadens service som vilken medborgare som helst.

Olagligt att lämna

Men varför står det då på dokumentet att man ångrar sig och accepterar ett straff?

I regret having comitted an offence by not completing the national service and am ready to accept appropriate punishment in due course”

– Ja, varför, det är en del av servicen till medborgarna. Det här är ett formulär som måste fyllas i av alla som har lämnat landet olagligt. Om du skulle göra något olagligt vad händer då?

Så det är olagligt att lämna Eritrea?

– Ja, men om du har tillstånd att lämna Eritrea så behöver du inte fylla i dokumentet. Men har man begått ett brott så måste det få konsekvenser.

Så vad riskerar de för straff om de åker tillbaka eller skickas tillbaka?

– Ingen blir straffad. Det är massor av eritreaner som har fyllt i det här pappret och åkt till Eritrea. Ingen har påstått att det hänt dem något. Det är en åtgärd som ha införts i förebyggande syfte och är ett formulär man måste fylla i för att få service.

Riskerar sina liv för att fly

Men om det är olagligt att lämna landet hur kommer det sig då att det inte är straffbart?

– Vi har ett krigstillstånd i Eritrea på grund av Etiopien. Det för med sig många problem så regeringen har agerat mycket ansvarsfullt genom att erbjuda möjligheten för eritreaner att fylla i det här formuläret. Straffet kan ses som ett symboliskt straff eller något liknande. För närvarande används inte uppgifterna utan arkiveras bara.

Varför lämnar så många eritreaner, enligt din mening, Eritrea (enligt FN:s flyktingorgan UNHCR, omkring 5.000 i månaden) och riskerar sina liv under den farliga resan genom Sudan, Libyen och över Medelhavet?

– Dels av ekonomiska orsaker, de ekonomiska förmåner och möjligheter som finns i Sverige är mycket stora och lockar många unga att söka sig hit.

Dels på grund av situationen i Eritrea som inte är stabil och som beror på konflikten med Etiopien som hotar oss. Men migrationen eller den olagliga migrationen från Eritrea har politiserats eftersom det finns en bild av Eritrea som svenska medier skapat och envisas med att upprepa och som inte stämmer med verkligheten.

Vad är din personliga uppfattning om att eritreaner uppger att de är förtryckta när de söker asyl?

– De säger vad de måste säga för att få uppehållstillstånd så jag tänker inte kommentera det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer