Foto: TT

Drabbade kan få klara sig på 7753 kronor

Publicerad

Diskussionerna har varit många på hur mycket ersättning de som drabbades av narkolepsi efter att ha tagit vaccin mot svininfluensa ska få. Dock finns ett tak på knappt 18.000 kronor i månaden före skatt.

Ersättningen man får varierar på vilken ålder man har och om man har jobbat tidigare. Allra minst får de som är under 20 år och aldrig har jobbat, de får 7.753 kronor i månaden före skatt i aktivitetsersättning av Försäkringskassan.

Övriga får räkna med ett belopp mellan 8.000 och 9.000 kronor i månaden. Men om man har jobbat tidigare kan man som mest få 17.914 kronor i månaden i sjukersättning oavsett tidigare inkomst.

– De är fastlagda utifrån ålder. Sedan finns det möjlighet att söka bostadstillägg och för de som har jobbat har kanske tilläggsförsäkringar som faller ut, säger Ingeborg Watz Forslund, områdeschef för avdelningen funktionsnedsättning på Försäkringskassan.

”Måste följa utvecklingen”

När folkhälsominister Gabriel Wikström (S) under fredagen skulle berätta om statens syn på ersättning bemöttes han med ilska. Tio miljoner kronor ska räcka ett helt liv och både kompensera skadan och ersätta ett livslångt inkomstbortfall för de som inte kan arbete.

– Beloppet är väl tilltaget och ska kunna klara av de behov som de drabbade har. Men det är klart att vi hela tiden måste följa utvecklingen framöver för det är en väldigt lång tidsperiod som de här pengarna ska betalas ut, sa folkhälsominister Gabriel Wikström till SVT Nyheter.

”Jag är trött på att vara trött”

Över 300 personer skadades av vaccinet Pandemrix som skulle skydda mot svininfluensan och fick den obotliga sjukdomen narkolepsi. En av dem var Felicia. Hon är 21-årig i dag och har levt med narkolepsi i sju år. De som är mellan 21 och 23 år får i dag 7.937 kronor i månaden före skatt.

– Hade jag kunnat spola tillbaka tiden hade jag hellre chansat och dött i svininfluensan än att ha det som det är nu. Det är jättejobbigt att behöva leva så här och att aldrig någonsin få känna sig pigg. Jag är trött på att vara trött och jag oroar mig för framtiden. Jag har ingen aning om hur det kommer att gå för mig och om jag kommer att kunna försörja mig. Vad händer om jag inte kan det? Kommer jag få någon hjälp? Hittills har det ju inte hänt någonting så jag förväntar mig inte speciellt mycket, sa Felicia Eriksson Widberg till SVT Nyheter.

FAKTA Narkolepsi

Visa

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Den som har narkolepsi får plötsliga sömnattacker, oftast flera gånger per dag. Narkolepsi går inte att bota, men det finns läkemedel som dämpar symtomen.

Källa: Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Mer i ämnet