Eskil Erlandsson var tidigare landsbygdsminister. Arkivbild. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/TT

Eskil Erlandsson åtalas för sexofredande

Uppdaterad
Publicerad

Eskil Erlandsson, tidigare landsbygdsminister och Centertopp, åtalas för tre fall av sexuella ofredanden, bekräftar Åklagarmyndigheten för SVT Nyheter.

Åtalet rör tre fall av sexuella ofredanden, berättar chefsåklagare Lena Kastlund vid Särskilda åklagarkammaren till Expressen som var först med nyheten.

– Det är tre fall av sexuella ofredanden mot tre olika kvinnor under 2016, 2017 och 2018, säger chefsåklagare Lena Kastlund till SVT Nyheter.

Eskil Erlandsson i rätten

Nu är det upp till tingsrätten att meddela när en rättegång inleds, säger Lena Kastlund.

Erlandsson nekar till brott

I mars tidigare i år inleddes en förundersökning om sexuellt ofredande mot förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C). Förundersökningen inleddes efter att fyra moderata riksdagsledamöter uppgett att de har utsatts för ”oönskad beröring” av Erlandsson.

Advokat Johan Eriksson säger att Eskil Erlandsson nekar till brott.

– Han förnekar med det bestämdaste att han med flit har ofredat någon på det sätt som åklagaren påstår, säger Johan Eriksson till SVT Nyheter.

Centern kommenterar åtalet

SVT Nyheter har sökt Eskil Erlandsson för en kommentar som meddelar genom sin advokat att han inte lämnar några egna kommentarer.

Centerpartiets gruppledare Anders W. Jonsson kommentarer ärendet skriftligt till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskil Erlandsson i rätten

Mer i ämnet