Prinsessan Estelle. Foto: TT

Estelle har gjort Victoria grönare

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha blivit mamma har kronprinsessan Victoria blivit än mer miljömedveten. Nu gäller ”KRAV”-märkt fisk och hemmet rensas från farliga kemikalier.

Kronprinsessan Victoria berättar i en unik intervju med SVT om sitt engagemang för Östersjön och om hur hon som mamma till prinsessan Estelle blivit alltmer noga med vad hon äter och köper.

– Jag är rädd att hon ska få i sig sådant som kommer att på verka henne eller hennes barn. Att jag äter eller har ätit sånt som påverkar hennes kropp. Med all information försöker jag göra mer aktiva val.

Studier har visat att även spädbarn som bara druckit modersmjölk har giftiga kemikalier i blodet, vilket skrämmer kronprinsessan.

– Det är ju det som är så skrämmade. Det är förfärligt att vi ger våra barn det här och dessutom helt omedvetet.

Flundrafiske med Kungen.

Kronprinsessan Victoria har ett starkt engagemang för miljön och särskilt för Östersjön. Sedan fyra år tillbaka är hon engagerad i Initiativet Hållbara Hav, som verkar för en frisk och levande Östersjö. Algblomningar och krympande fiskbestånd gör att Östersjön inte längre är vad den var när Victoria var liten.

– Ett av mina absolut finaste barndomsminnen är när jag satt i ekan med pappa och tar upp nät och drar upp upp flundror. Så ser det ju inte ut i dag.

Noga med fisken.

Och i det egna köket kommer det numera bara in miljömärkt fisk, enligt kronprinsessan.

– Det är ”KRAV”-märkta fiskar. Vi är väldigt noga med det hemma. Vi försöker bidra på det sätt man kan. Vi som konsumenter borde ta till oss att vi kan bidra väldigt mycket.

Samtidigt reagerar kronprinsessan Victoria på att kanske för mycket ansvar lastas över på konsumenterna.

– Det är fel att man ska behöva vara så påläst för att göra rätt som konsument. Man ska inte behöva doktorera för att kunna välja vad man vill äta. Det ska vara lätt att göra rätt. Man ska inte behöva vara orolig att man ger ens barn nånting som är giftigt.

Upprörs över dioxinfisken.

Östersjöfisken är förgiftad av PCB och dioxiner. Fet fisk som lax och strömming ska barn och unga kvinnor inte äta oftare än två- tre gånger per år enligt livsmedelsverkets råd. Strömming ska inte serveras i skolmatsalarna, vilket gör kronprinsessan upprörd.

– Det är våra käraste fisksorter och de ska vi inte ens äta. Ska vi inte kunna äta fisken i vårt hav? Jag blir väldigt engagerad, det är förfärligt.

Kronprinsessan deltog i onsdags i ett heldagsseminarium kring frågan kring Östersjöns tillstånd och passade på att besöka en liten utställning om vardagslivets påverkan på havet och miljön. Och enligt kronprinsessan Victoria finns det mycket att göra på hemmafronten.

– Det är skrämmande. Man inser att många av de här prylarna har man ju hemma. Nu kommer jag gå ögonblickligen hem och städa i hyllorna. Det ska städas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer