Virushotet kan tyckas avlägset i vissa delar av Sverige Foto: Hasse Holmberg/TT

Analys: ”Ett mycket avlägset virushot”

Publicerad

Bodil Appelquist

Vetenskapsreporter

Hur har ni det där borta i Stockholm? Hur klarar ni er?

Frågan kommer från Ulrika Waller som bor i det lilla samhället Kättilstorp i Västergötland. Jag och fotografen Christoffer Hjalmarsson är på reportageresa för att spegla coronaepidemiens verkningar långt från virusets epicentrum – Stockholm.

Coronapandemin

Ulrikas fråga får mig att inse att vi ännu mer än vanligt lever i olika världar – storstaden och glesbygden. Här i Kättilstorp, en ort på cirka 250 personer en några mil utanför Tidaholm är det mesta som vanligt trots coronan. Själva viruset, som på många sätt känns så påtagligt i Stockholm, präglar inte bygden. Vardagslivet rullar på ungefär som vanligt. Dom boende cyklar, promenerar eller kör bil dit dom ska. Social distans finns ju liksom inbyggt i själva glesbygden. Nästan ingen är sjuk.

Bygdens hjärta har stannat

Men en sak är helt annorlunda. Ortens stora arbetsgivare, Gyllensvaans möbler, som i vanliga fall sysselsätter 240 personer, står stilla. Företaget som bland annat tillverkar billybokhyllor till Ikea, är navet som allt cirkulerar kring här. Till och med ortens lilla matbutik drivs av företaget. På företaget finns restaurang, swimmingpool, pub och gym.

Men när vi besöker Kättilstorp och möbelfabriken är det tyst och stängt. Den enorma fabriken, där det i vanliga fall går åt 700 ton spånskivor per dag för den bullrande produktionen, är för tillfället helt stillastående. Alla anställda, utom underhållspersonalen, är permitterad på 60 procent vilket innebär att de är hemma tre veckor, jobbar två och permitterade tre veckor igen osv.

 – Det är konstigt, oroligt. Man undrar hur det ska bli sen, när allt kommer igång igen, om det gör det, undrar Ulrika Waller som vi besöker hemma i hennes kök. Frågan är om det någonsin kommer att bli som vanligt igen?

Att ortens stora arbetsgivare stannat beror inte på att personalen är sjuk utan på att Ikeas försäljning har rasat i coronans spår. Möbelfabriken, som dagligen brukar skicka iväg 30 lastbilar med bokhyllor till Ikea, skickar numera iväg kanske 15-20 lastbilar i veckan.

Nästan ingen är sjuk

Hemma i Stockholm kretsar samtalsämnena ofta numera kring vem som är sjuk, hur sjuk man blivit, hur många som lagts in på intensiven och hur många som dött i corona. Här i Kättilstorp är nästan ingen sjuk. I det lite större Tidaholm en halvtimme bort, lär bara en handfull personer av totalt ca 12 000 ha drabbats av covid 19. Även därifrån åkte tydligen någon till Italien på skidsemester.

I Kättilstorp är det inte själva coronaviruset och sjukdomen, att människor dör, som präglar vardagen. Det som känns här – det som oroar alla – är covid 19:s effekter på ekonomin. Kättilstorp är lika med företaget Gyllensvaans. Och just nu är det som om inte bara hjulen, utan även tiden och pulsen stannat här och på fabriken, utan att någon vet när – och om – den kommer att sätta igång igen.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet