Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Foto: TT

Vårdförbundet om SD:s utspel: ”Ett populistiskt förslag”

Uppdaterad
Publicerad

Sineva Ribeiro, vårdförbundets ordförande, är inte imponerad av Sverigedemokraternas utspel kring vården.

– Jag hoppas verkligen inte det lockar våra medlemmar, säger hon.

Under fredagsförmiddagen höll Sverigedemokraterna pressträff. Partiledaren Jimmie Åkesson talade om ”vårdkris” och presenterade flera förlag för att förbättra sjukvården. Bland annat vill partiet ta bort ofrivilligt skiftarbete.

Men förslaget sågas av Vårdförbundet.

Almedalen 2017

– Jag skulle vilja veta hur de i sådana fall tänker göra med vården som faktiskt idag bedrivs dygnet runt, 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Det är inte så att man blir sjuk på kontorstid, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro och fortsätter:

– Det är ofta det kommer sådana här populistiska förslag, men det är väldigt lite förslag på hur man vill göra.

”Hoppas att det inte lockar våra medlemmar”

Hon menar att omkring 30 procent av personalen inte kan jobba skift eftersom de blir sjuka av det, men hon vill lösa arbetstidsfrågorna genom förhandlingar med arbetsgivaren och genom kollektivavtalet.

– Jag hoppas verkligen inte att det lockar våra medlemmar att fundera på det här partiet. Det är inget förslag, det är bara ett populistiskt uttryck som de vet lockar folk, säger hon.

Civilministern: ”provocerande”

Och även Socialdemokraterna är kritiska.

– Det är provocerande att Sverigedemokraterna talar om personalens villkor inom sjukvården, med tanke på att Sverigedemokraterna är det parti som under det senaste året hårdast bekämpat alla förslag som handlar om att förbättra villkoren för de offentliganställda, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Han menar att det inte finns någon trovärdighet i förslaget eftersom Sverigedemokraterna också företräder stora skattesänkningar.

– Ska man satsa på välfärden och förbättra villkoren för de offentliganställda, så kostar det pengar och då måste vi också vara beredda att finansiera det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet