Storbritanniens brexitminister David Davis och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier Foto: TT

EU förberett på sammanbrott om brexit

Uppdaterad
Publicerad

EU har en plan B utifall att brexitförhandlingarna med Storbritannien bryter samman, meddelade chefsförhandlare Michel Barnier. Britterna har fått två veckor på sig att lämna besked om ett antal viktiga områden.

– Det är inte mitt förstahandsalternativ. Men det är möjligt. Alla bör planera för det, medlemsstater och företag. Vi förbereder också oss för det rent tekniskt sett, sade Barnier i en intervju med franska JDD.

Om inte en handelsöverenskommelse nås kommer man att återgå till WTO:s regler, vilket ger handelsavtal ”liknande dem vi har med Kina”, fortsatte han.

Brexit

EU har gett Storbritannien en respit när det gäller att fastslå kostnaderna för utträdet, sade i sin tur den brittiske brexitministern David Davis till Sky News.

Datum satt

På torsdagen slog Storbritannien, genom ett nytt lagförslag, att Storbritannien ska lämna EU den 29 mars 2019 klockan 23.00.

Lagstiftning ska vara botemedlet mot vad många britter befarar blir utdragna och långsamma förhandlingar om när Storbritannien lämnar den Europeiska unionen, enligt den brittiska regeringen.

– Tiden blir allt knappare. EU:s toppmöte i oktober ville hålla uppe takten i samtalen och jag arbetar i den andan. Men vi närmar oss en tid då klarhet behövs, sade Barnier i fredags.

Vid oktobertoppmötet kunde EU:s stats- och regeringschefer inte konstatera att ”tillräckliga framsteg” hittills nåtts i förhandlingarna för att man ska kunna inleda diskussioner även om framtida handelsrelation och övergångsregler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet