Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

EU-frågan lär inte lösa Liberalernas kris

Publicerad
Analys ·

Efter de senaste dagarnas bråk inom Alliansen försöker nu Liberalernas partiledare Jan Björklund byta fokus. Men det är långt ifrån självklart att lanseringen av EU som viktig valfråga i slutändan kommer att gynna Liberalerna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Bråket inom Alliansen om eventuella topposter till Sverigedemokraterna efter valet har skakat om Liberalerna och framför allt partiledaren Jan Björklund.

Det interna motståndet mot uppgörelsen tvingade honom att snabbt hoppa av. I stället har Björklund och Liberalerna lagt skulden för krisen på Moderaterna.

Val 2018 – #dinröst

När Jan Björklund anlände till Almedalen fick han förstås många frågor om alliansbråket och i ett försök att få undan den frågan från dagordningen lanserade han EU-frågan som en viktig valfråga för sitt parti. En poäng med detta är att han här kan peka ut Sverigedemokraterna som huvudmotståndare. SD har ju sedan länge krävt att Sverige ska lämna EU.

EU oviktig för väljarna

Liberalerna ser EU-samarbetet som ett försvar mot nationalistiska strömningar, och valet av Sverigedemokraterna som antagonist blir därför logiskt.

Men frågan är om en EU-debatt verkligen kan gynna Liberalerna. För det första är frågan ganska oviktig för väljarna, för det andra är inte Liberalernas position i frågan särskilt stark och för det tredje är partiets program för att stärka EU:s makt sannolikt alltför kontroversiellt för att locka särskilt många väljare.

Faktum är att EU-frågan kommer först på nittonde plats när väljarna rankar de viktigaste politiska frågorna. Bara var tionde väljare ser EU som en viktig politisk fråga. Dessutom är det bara sju procent som anser att Liberalerna har den bästa EU-politiken. Här har till exempel Moderaterna en starkare ställning, vilket innebär att det snarare är de som skulle kunna gynnas av en omfattande EU-debatt. Att så ändå inte blir fallet är dock det troligaste just för att EU-frågan hamnar så långt ner på väljarnas agenda. Inget annat parti verkar heller vara intresserat av att lyfta EU i valrörelsen.

L vill vara det mest EU-vänliga partiet

På presskonferensen i Almedalen lanserade Liberalerna 28 förslag att få ”mer EU”. Partiet vill profilera sig som det mest EU-vänliga partiet och det gör man sannerligen med det här programmet.

Visst, många svenska väljare tycker att det svenska EU-medlemskapet är bra, men det innebär inte att det finns någon opinion för att föra över mer makt till EU. Om denna fråga blir aktuell skulle sannolikt kritikerna och motståndarna snabbt mobiliseras.

I Liberalernas program finns en rad mer eller mindre långtgående förslag för att ge EU mer makt. Partiet vill bland annat ha en färdplan för en svensk övergång till euron senast 2022. Här håller väljarna inte alls med. En stabil majoritet svenska väljare säger nej till euron.

Liberalerna föreslår också flera EU-gemensamma skatter, till exempel en gemensam flygskatt och en gemensam koldioxidskatt. Hittills har de flesta svenska politiker avfärdat gemensamma EU-skatter med hänvisning till att det är den nationella nivån som ska bestämma skatteuttaget, inte tjänstemän och politiker i Bryssel.

L:s förslag kontroversiella

Liberalerna öppnar också för en större EU-budget. Det leder sannolikt till en högre svensk medlemsavgift, vilket knappast lär vara en populär fråga att driva i en valrörelse. Visserligen säger Liberalerna att man vill skära ner kraftigt på EU:s jordbruksstöd, men också det kan få besvärliga konsekvenser på hemmaplan. Räkna med att kritiker snabbt skulle mobiliseras som varnar för ökad utslagning bland svenska bönder. En inte alldeles enkel debatt i en tid då lokalproducerat och närodlat tillmäts allt större betydelse.

Att driva EU-frågan hårt inför valrörelsen ser alltså inte ut att kunna lösa Liberalernas kris. Frågan är helt enkelt inte tillräckligt viktig för svenska väljare. Dessutom är Liberalernas förslag sannolikt alltför kontroversiella för den svenska opinionen. Hoppet lär i stället stå till skolpolitiken där Liberalerna faktiskt är det parti som åtnjuter allra störst förtroende bland väljarna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet