Vattenfalls brunkolkraftverk i Jänschwalde (Brandenburg). Foto: Patrick Pleul/picture-alliance/dpa/AP Images /TT

EU godkänner Vattenfalls brunkolsförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen godkänner att Vattenfall säljer den omtalade brunkolsverksamheten. Enligt kommissionen föreligger inga konkurrenshinder.

Att EU nu gör tummen upp innebär att inga hinder ligger i vägen för affären. Vattenfalls vd Magnus Hall sade nyligen att han räknar med att den omstridda försäljningen är slutförd före årsskiftet. Men enligt uppgifter till SvD väntas Vattenfall sälja till det tjeckiska bolaget EPH inom några veckor.

Efter att den drygt en månad långa utredningen nu är klar gör kommissionen bedömningen att försäljningen inte kommer att påverka marknaden, enligt ett pressmeddelande.

Vattenfall säljer brunkolen

Utredningen har gällt om EPH, som redan äger stora marknadsandelar, skulle komma i alltför konkurrenskraftig position om bolaget också skulle förvärva Vattenfalls brunkolsverksamhet i östra Tyskland. EPH:s marknadsandel förblir dock mindre än Tysklands ledande brunkolsaktör RWE:s andel.

Försäljningen har fått hård kritik för försäljningen då miljöaktivister hellre hade sett att Vattenfall avvecklade verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfall säljer brunkolen

Mer i ämnet