Gymnasielagen kom till efter en uppgörelse mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna i november 2017. Foto: Henrik Montgomery/TT

EU granskar inte gymnasielagen

Uppdaterad
Publicerad

EU-domstolen kommer inte att granska den omstridda gymnasielagen som innebär att ensamkommande som fått nej på sin asylansökan kan få en ny möjlighet att stanna om de studerar. Det betyder att ingen juridisk instans kan stoppa lagen som trädde i kraft i juli i år, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Migrationsdomstolarna i Malmö och Stockholm underkände den omstridda lagen ganska omgående efter att den börjat gälla. Det eftersom de ansåg att de sänkta kraven på identitetsbevis hos de ensamkommande inte går ihop med annan lagstiftning, eller att den är så oklar att den inte kan tillämpas.

Migrationsdomstolen begärde granskning

Frågan lyftes till Migrationsöverdomstolen men i väntan på besked begärde migrationsdomstolen i Göteborg att även EU-domstolen skulle komma med ett utlåtande.

gymnasielagen

– I det läget som vi befann oss då, hade vi ett stort antal mål, det var ju oklarheter om och när Migrationsöverdomstolen skulle komma att ta upp det här avgörandet, säger Johan Sanner, chefsrådman på Migrationsdomstolen i Göteborg, till Sveriges Radio Ekot.

11 000 ansökningar

Men när Migrationsöverdomstolen förra veckan aviserade att lagen går att tillämpa beslöt Migrationsdomstolen i Göteborg att EU-begäran ska dras tillbaka. Det delvis eftersom ett besked från EU kan ta 15–16 månader. I och med det kommer nu ingen övrig juridisk instans att granska den tillfälliga lagen.

Migrationsverket har fått in drygt 11 000 ansökningar från personer som vill stanna i Sverige med hänvisning till gymnasielagen. Möjligheten att ansöka tog slut den 30 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

gymnasielagen

Mer i ämnet