Foto: Jessica Gow, TT

EU:s förslag: Förbjud klorpyrifos

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen vill att klorpyrifos blir förbjudet att använda nästa år. På fredag röstar EU:s medlemsländer om det.

Klorpyrifos är sedan länge förbjudet att använda i Sverige och flera andra nordeuropeiska länder. I somras gjorde Europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA en ny riskbedömning av klorpyrifos. Det går inte längre att fastställa några säkra gränsvärden av klorpyrifos för människor.

– Vi anser att det är bra om klorpyrifos inte får användas inom EU längre, för arbetare, miljö och konsumenter, eftersom den nya bedömningen pekar på att det inte uppfyller kriterierna i lagstiftningen, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket.

Förbud påverkar andra länder

Om ämnet blir förbjudet att använda inom EU kommer det även att påverka länder utanför EU som exporterar frukt och grönsaker hit. I förlängningen kommer det att leda till att ingen odlad vara inom hela EU får ha spår av klorpyrifos.

- Vi anser att det är bra om klorpyrifos inte får användas inom EU längre, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket. Foto: Andreas Hult/SVT

Redan i dag är ämnet förbjudet att använda inom ekologisk odling.

”En politisk fråga”

En internationell forskargrupp har nyligen granskat klorpyrifos. En av forskarna är Axel Mie på Karolinska institutet.

– Jag tycker inte att det här är en fråga för konsumenter, det är en politisk fråga. Vi måste se till att ämnet slutar användas, så att vi inte blir exponerade för det längre. Det kan inte ligga på enskilda konsumenter att välja bland de frukter som finns för att undvika den här typen av ämne med de här effekterna, säger Axel Mie på Karolinska institutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer