EU-kommissionen vill granska Finansinspektionens tillsyn av misstänkt penningtvätt i Swedbank. Foto: Janerik Henriksson/TT

EU vill granska FI:s tillsyn av Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen vill granska hur Finansinspektionen (FI) skött tillsynen av Swedbank, rapporterar Dagens industri. Banken utreds för misstänkt penningtvätt i Baltikum.

FI:s chefer, som innan penningtvättsskandalen briserade uppgav att man hade relativt god koll på riskerna, har pudlat sedan den misstänkta brottshärvan kom i dagen och medgett att man inte gjort tillräckligt.

I ett brev till svenska myndigheter skriver EU-kommissionens generaldirektorat för rättsliga frågor att man vill ha mer information om FI:s agerande ”så att vi kan kontrollera om den utfört en effektiv tillsyn av Swedbank i enlighet med kraven”. Även den europeiska bankmyndigheten ska granska FI.

– Kommissionen har bett den europeiska bankmyndigheten att undersöka saken för att se om det har skett överträdelser av unionens lagar, säger en talesperson för EU-kommissionen till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet