Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns ingen möjlighet att lämna” – Svenske Wallid Al-Hallis är fast i Gaza. Foto: SVT/EPA/MOHAMMED SABER

Evakuering av svenskar från Israel och Gaza dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 4 000 personer med kopplingar till Sverige befinner sig i de konfliktdrabbade områdena i Israel och Gaza, uppger UD. Flera länder har evakuerat sina medborgare därifrån, men än finns ingen plan på att evakuering skulle kunna bli aktuellt även för svenskar.

– Det finns ingen möjlighet att lämna, säger svenskpalestiniern Wallid Al-Hallis som är på besök i Gaza.

Två militärplan landade under tisdagen utanför Rom, fyllda av italienare som evakuerats från Israel. Fler länder som Spanien, Polen, Mexiko, Ungern och Danmark planerar att flyga hem sina medborgare eller har gjort det.

UD uppgav i måndags att ungefär 3 000 personer med svenskkopplingar befinner sig i Israel, och 800 i de palestinska områdena. För de svenskar som önskar lämna regionen är det upp till de själva att göra så – UD erbjuder för närvarande ingen direkt hjälp.

Krig mellan Israel och Hamas

”UD, ambassaden i Tel Aviv och generalkonsulatet i Jerusalem har kontakt med svenskar som befinner sig i området och upplyser om de möjligheter som finns att ta sig ut. Vi samråder även i nordisk- och EU-krets för det fall andra länder har överkapacitet på eventuella flyg”, skriver UD i en kommentar.

S och SD: Sverige har ett ansvar för sina medborgare

Socialdemokraterna kräver nu en evakueringsplan.

– Vi vet inte hur det här utvecklar sig, men det verkar gå mot ett fullskaligt krig. Då har Sverige i likhet med andra länder ett ansvar för att få ut sina medborgare ur den här krigszonen, säger partiets utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger till SVT Nyheter att UD bör ta initiativ för att få hem de svenskar som vill komma hem, om de befinner sig där det är farligt. Men han säger också att det är upp till UD att avgöra om det är nödvändigt.

Sedan i lördags avråder UD från alla icke nödvändiga resor till Israel. De avråder även sedan tidigare från alla resor till Gaza.

Utrikesministern: Inte aktuellt att evakuera

Utrikesminister Tobias Billström (M) sa också till TT i måndags att evakuering inte är aktuellt just nu.

– Vi följer utvecklingen noga och förbereder för olika scenarion, men i nuläget är det inte aktuellt att skicka evakueringsflyg.

SVT har sökt Tobias Billström på nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet