Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Matilda Ernkrans (S) kommentera sitt utspel i riksdagen. Foto: Christine Olsson/TT

Ex-minister liknade Ulf Kristersson vid en hund: ”Lite elakt kanske”

Uppdaterad
Publicerad

Är det regeringen eller Sverigedemokraterna som håller i taktpinnen? Den frågan fick tidigare biståndsminister Matilda Ernkrans (S) att likna Ulf Kristersson vid en hund under en debatt i riksdagen. Statsministern anser å sin sida att S är besatta av SD.

I december diskuterade Ulf Kristersson Sveriges roll som ordförandeland i EU i riksdagen. Det var i samband med detta som den tidigare ministern Matilda Ernkrans, som också sitter i Socialdemokraternas partistyrelse, ställde en syrlig fråga till statsministern: ”Vem är hussen som håller i kopplet?”.

Anledningen är att Sverigedemokraterna har fått ett stort inflytande i EU-politiken, något som från början inte ingick i Tidöavtalet men som framgår av handlingar från regeringskansliet.

– För mig blev det allt mer uppenbart att vi har att förhålla oss till en ganska svag minoritetsregering som består av tre partier som är mindre än vi socialdemokrater och där SD styr och ställer. Hur ska man granska regeringens beslut och vem ska man ställa till svars? Det är oroande, säger Matilda Ernkrans till Politikbyrån.

”Jag var lite upprörd”

Matilda Ernkrans säger att hon, när hon hör Ulf Kristersson och andra ministrar tala, får känslan av att det är ”någon annan som håller i taktpinnen”.

– När det gäller EU-frågorna har det blivit ganska uppenbart att de inte ligger utanför Tidöavtalet som statsministern sa. SD är med och styr även den här politiken. Jag var lite upprörd och tyckte att det där var ett bra sätt att illustrera det.

Är det inte lite elakt att likna Ulf Kristersson vid en hund?

– Jo, det kanske är lite elakt. När man är i debattens hetta tar man ibland ett uttryck som är lite elakt, men å andra sidan tycker jag att Ulf Kristersson är ganska duktig på det själv så jag tror att han tål det.

”Jimmie Åkesson är mäktigast”

L hade ju ett samordningskansli när ni samarbetade med dem, du kastar inte sten i glashus här?

– Nej det tycker jag inte. Det unika här är att det största partiet i konstellationen inte sitter regeringen. Så såg förhållandena inte ut tidigare.

SVT Nyheter har sökt Ulf Kristersson. I debatten med Matilda Ernkrans svarade han dock såhär:

– Jag vet att Socialdemokraterna är lite besatta av Sverigedemokraterna och i varje fråga, vad det än handlar om, alltid vill prata om dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.