Ex-polisen Fredriks identitet kan vara röjd

Publicerad

Flera svenskar som lever med skyddad identitet kan ha fått sina personuppgifter läckta i den omfattande IT-skandalen. SVT Nyheter har träffat en före detta polis som är djupt oroad över att hans hemliga identitet nu kan ha hamnat i fel händer.
– Konsekvenserna kan bli oerhörda, säger han.

Den senaste tiden har SVT Nyheter gjort flera avslöjanden om IT-skandalen där personuppgifter och känslig information om Sveriges infrastruktur har läckt från Transportstyrelsen till utlandet.

LÄS MER: Transportstyrelsens förra generaldirektör röjde sekretessbelagda uppgifter

SVT har träffat en före detta polis som vi kallar Fredrik. I många år jobbade han mot grov kriminalitet och tvingas i dag därför leva med skyddad identitet.

Alla myndigheter och företag skickar Fredriks post till en särskild adress på Skatteverket. Där sorteras posten och skickas först därefter till hans verkliga hemadress.

En avvikande myndighet

Men det finns en myndighet som avvikit från detta säkerhetsprotokoll, och istället skickat posten direkt till Fredriks hemadress: nämligen Transportstyrelsen.

– Det är otroligt allvarligt. När jag ringt till dem och bett dem ändra så säger de att de bara följer sina rutiner och att det inte går att göra nånting åt det, berättar Fredrik.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Kan ha hamnat i fel händer

Transportstyrelsen hade alltså valt att lagra Fredriks hemadress i sina dataregister, fast att de inte hade någon rätt att göra det, menar han. 

– Och nu när det står klart att uppgifterna läckt till utländsk makt så finns en stor risk att mina personuppgifter kan komma att hamna i fel händer, säger han.

”Kan innebära värsta tänkbara”

Han är både besviken och upprörd över att en svensk myndighet varit så oaktsamma i sin hantering av känsliga uppgifter.

– Jag har ägnat stora delar av mitt liv med att skydda vårt samhälle från potentiella hot. Att en myndighet då hanterar min skyddande identitet så här vårdslöst – det gör mig väldigt upprörd.

– Konsekvenserna kan bli oerhörda. Om dessa uppgifter hamnar i fel händer kan det innebära det värsta tänkbara. Jag hoppas att de som är ansvariga får stå till svars och att man utreder det här ordentligt nu, säger Fredrik.

LÄS MER: Transportstyrelsen röjde skyddade uppgifter – två gånger om

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer