Expeditionen pågår och nu har man tagit fram den första renderingen (sammansatta bilden) av aktern på Estonia. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Expedition visar ny bild på Estonia

Uppdaterad
Publicerad

Expeditionen som undersöker vraket efter Estonia har fått fram sin första sammansatta bild på vraket, en så kallad rendering. Bilden är vänd eftersom vraket ligger upp och ned på botten.

Bilden består av 623 stillbilder sammansatta med en speciell teknik, fotogrammetri. Tekniken har använts i andra sammanhang, men aldrig tidigare på Estonia.

Expeditionen ska ta ett stort antal stillbilder som överlappar varandra och tillsammans bildar en högupplöst tredimensionell bild. Både vraket och botten ska undersökas.

– Expeditionen ska undersöka hela vraket och ta tusentals bilder som sätts ihop, säger TT:s reporter som är ombord på expeditionsfartyget.

Specialbyggd drönare

Målet är att dokumentera och bedöma hålen i styrbordssidan av fartyget.

– Efter lunch ska de börja med de delar där det är hål och inbuktningar.

Expeditionen har inledningsvis haft lite otur. I tisdags stötte expeditionen på sitt första problem då den specialbyggda undervattensdrönaren fastnade under expeditionens fartyg bara minuter efter sjösättningen. I torsdags kom undersökningen i gång igen, men då gick en kabel till undervattensdrönaren av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.