Stefan Wahlberg, chefredaktör. Dagens Juridik. Foto: Dagens Juridik

Experten: ”Ett steg i rätt riktning”

Uppdaterad
Publicerad

”Emelie” hängdes ut på en porrsajt mot sin vilja. Nu höjer Högsta domstolen (HD) hennes skadestånd. Det välkomnas av experten Stefan Wahlberg.

– Högsta domstolen går i rätt riktning och man skriver uttryckligen att det är en allvarlig kränkning,

säger han till SVT Nyheter.

Beskedet från Högsta domstolen idag innebär att ”Emelie” får 76.000 kronor i skadestånd för kränkning, sveda och verk. HD höjer också skadeståndsbeloppet rejält från de 31.000 som Emelie fick efter domen i Göta hovrätt.

Bakgrunden till dagens dom, som med all säkerhet kommer att bli prejudicerande är ett smyginspelat samlag mellan

”Emelie” smygfilmades av pojkvännen

”Emelie” och hennes ex–pojkvän, som sedan publicerades på två porrsajter. Ex–pojkvännen har hävdat att han inte spred filmerna för att kränka och missakta ”Emelie”.

2012 dömde Skaraborgs tingsrätt den nu 20–årige mannen till samhällstjänst för grovt förtal, samt ett skadestånd till Emelie på 136.000 kronor. När Göta hovrätt 2013 prövade skadeståndsdelen sänktes beloppet till 31.000 kronor.

Skapade debatt

I domen från 2013 motiverade hovrätten det sänkta beloppet på följande sätt: ”Det går dock inte att bortse från det förhållandet att det inom inte allt för snäva kretsar av befolkningen med tiden blivit alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor. //// vid bedömningen av en kränkningsersättnings storlek bör detta förhållande ges ett inte obetydligt genomslag vid hovrättens prövning.”

Hovrättens dom och deras formulering skapade en debatt om vad som kan anses vara okej eller inte när det gäller ens sexliv. Att det skulle, som hovrätten antydde anses acceptabelt att vara öppen med sitt sexliv underkänns nu.

– Det här är ett bra exempel på hur det allmänna rättsmedvetandet och opinionen kan påverka. Högsta domstolen skulle aldrig prövat målet om inte det varit så kraftig opinion mot hovrättens dom, säger Stefan Wahlberg, chefredaktör på Dagens Juridik.

Efterlyser ny praxis

Enligt Stefan Wahlberg kommer dagens dom med all sannolikhet att leda till att skadestånden vid den här typen av mål kommer att bli högre i framtiden.

– Vi har satt fingret på att detta inte är okej, säger Wahlberg, som gärna sett ett ännu högre skadeståndsbelopp.

Det faktum att det är mer eller mindre omöjligt att radera filmer och bilder från internet ska enligt Wahlberg tas i beaktning vid den här typen av brott och han efterlyser därför en ny praxis.

– I dagens moderna samhälle med den tillgänglighet som internet innebär så är det inte okej att hänga ut någon mot dennes vilja i en sexuell situation. Det i sig borde vara en sådan kränkning därför att  sexualiteten är privat och sexualiteten är något som inte ska vara offentligt om man inte söker det, säger Wahlberg.

Är det ett rimligt belopp?

– För min del kunde det vara ännu högre eftersom det för tid och evighet kan vara så att filmerna på den här kvinnan kan cirkulera på nätet, säger Wahlberg.

”Emelie” heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Emelie” smygfilmades av pojkvännen

Mer i ämnet