Idag kommer domen i fallet om ”Emelie” som smygfilmades av sin ex-pojkvän. Foto: Kalle Fürst/SVT

Pojkvännen smygfilmade sex

Publicerad

”Emelies” ex-pojkvän smygfilmade när de hade sex och lade sedan ut filmen på porrsajter. Han är dömd i både tings- och hovrätt, men domstolarna har varit oeniga om summan för skadeståndet.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om ”Emelie”, och hennes ex-pojkvän – som utan att informera henne eller fråga om lov – filmade när de hade sex och sedan lade ut filmerna på två olika porrsajter. ”Emelie” fick höra om vad som hade hänt genom en kompis och sökte upp filmerna.

– Jag kände igen mig själv direkt liksom. Då fick jag panik. Allt stannade. Jag visste inte vad jag skulle göra, för jag kunde ju inte få bort den på nåt sätt. Jag blev chockad, ledsen, arg – allt som går att känna just då, berättade hon tidigare för SVT.

”Emelie” smygfilmades av pojkvännen

Hovrätten fick hård kritik

I dag avgör Högsta domstolen skadeståndet för den före detta pojkvännen. Han dömdes i tingsrätten att betala ett skadestånd på 136.000 kronor men Göta Hovrätt sänkte skadeståndet till 31.000 kronor.

En av Hovrättens motiveringar till sänkningen väckte starka känslor och mycket kritik. De skrev att ”det inom inte alltför snäva kretsar av befolkningen med tiden har blivit alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor.”

– Det är ett hån. Det visar att de tycker att det är okej att göra så här. Vem som helst kan göra såna här saker och få liknande straff. Det är ändå inte ett så farligt straff liksom. Det är fritt fram för fler att göra så här då. Det är vad jag tycker att de visar, sa ”Emelie” efter domen i Hovrätten.

*Namnet Emelie är ett fingerat namn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Emelie” smygfilmades av pojkvännen

Mer i ämnet