Idag kommer domen i fallet om ”Emelie” som smygfilmades av sin ex-pojkvän. Foto: Kalle Fürst/SVT

HD höjer skadeståndet för smygfilmad sex

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen har beslutat att ex-pojkvännen till ”Emelie” ska betala 76.000 kronor i skadestånd efter att ha lagt ut sexfilmer på dem på olika porrsajter.

I Skaraborgs tingsrätt dömdes den 20-årige ex-pojkvännen att betala ett skadestånd på 136.000 kronor men Göta hovrätt sänkte skadeståndet till 31.000 kronor.

En av hovrättens motiveringar till sänkningen väckte starka känslor och mycket kritik.

De skrev att ”det inom inte alltför snäva kretsar av befolkningen med tiden har blivit alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor”.

Lades ut på två porrsajter

HD skriver i måndagens dom att mannens handling att lägga ut den smygtagna filmen på porrsajter inte bara inneburit en allvarlig kränkning av kvinnans anseende och självkänsla utan även av hennes privatliv.

Det faktum att det var en film innebär ett allvarligare angrepp på anseendet och privatlivet än tal eller skrift, anser HD.

Ex-pojkvännen lade ut filmerna utan ”Emelies” godkännande på två olika porrsajter. 

Fotnot: Namnet Emelie är ett fingerat namn

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

”Emelie” smygfilmades av pojkvännen

Mer i ämnet