Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Detta har hänt efter båtolyckan på Vättern. Foto: Björn LockströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Expert efter dödsfallen på Vättern: Ovanligt med dödsfall orsakade av gasololyckor

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart vad som hände med paret som avled på en båt i Vättern i helgen. Men misstankarna om en gasololycka kvarstår.

Dagen efter den tragiska händelsen på Vättern där två människor omkom söker nu polisen svar på frågan om vad som hänt. Båten har fraktats bort för teknisk undersökning och de två avlidnas kroppar har tagits om hand.

– Teknikerna är inte färdiga och det har ännu inte gjorts någon rättsmedicinsk undersökning på de båda personerna. Innan dessa kan vi inte bekräfta vad som hänt, säger Christina Hallin, presstalesperson hos polisen i Bergslagen.

Men mycket talar för att olyckan berodde på gasol ombord på båten. En förundersökning om vållande till annans död har inletts för att ge resurser till utredningen, men polisen förklarade redan under söndagen att de misstänkte att det handlar om en gasololycka.

Få dödsfall

Sverige har under de senaste åren drabbats av få dödsfall i gasololyckor. Under perioden 2013 till 2018 har bara en person avlidit i en gasolrelaterad olycka.

– Vi har varit hyfsat förskonade från dödsfall de senaste åren. Men det kan bli dramatiskt annorlunda i år, säger Ben Bock.

Tidigare i sommar har redan två personer avlidit då en husvagn brann på en camping i Askersund, en brand som misstänks ha samband med gasol. Det är fler än något annat år som omfattas av statistiken som sträcker sig tillbaka till 2008.

Om dödsfall är ovanliga är det vanligare med olyckor. Omkring ett 50-tal olyckor förknippade med flaskgasol rapporteras varje år, flera med personskador.

– Tittar man på statistik med olyckor med personskador rör det sig om drygt tio fall om året. Och ofta handlar det om att personer har bränt sig på gasolgrillen, säger Ben Bock.

Gasol inte giftigt

Gasol är inte en giftig gas. Men den kan bli farlig om den inte används rätt. I sitt normaltillstånd är gasolen luktfri. För att man ska upptäcka om den läcker ut har ett luktämne som ger den karaktäristiska gasollukten tillsatts. Gasol är tyngre än lyft vilket innebär att den sjunker mot golvet vid ett läckage. I dåligt ventilerade utrymmen kan gasen efter ett tag tränga bort luften och orsaka risk för kvävning.

En annan fara är om gasolbrännaren inte är helt ren. Då finns det risk att förbränningen inte blir korrekt vilket kan leda till kolmonoxidförgiftning. Kolmonoxid kan också bildas vid förbränning av gasol om ventilationen inte är tillräckligt god.

Fakta: Olyckor med flaskgasol

Visa

Inrapporterade olyckor och incidenter med flaskgasol

2018 – 42

2017 – 45

2016 – 62

2015 – 50

2014 – 58

Notera: Några typer av incidenter som räknades in tidigare har under senare år tagits bort. Antalet fall ligger därför relativt konstant mellan 40 och 50.

Källa: Energigas.se

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer