Terrorforskaren Hans Brun. Foto: TT

Expert: Kunde ha orsakat enorm skada

Uppdaterad
Publicerad

Terrorforskaren Hans Brun vid Kings College i London anser att beslaget är stort och betydelsefullt. – Den här mängden vapen kunde ha orsakat enorm skada om den hade använts av en terrorcell, konstaterar Brun.

Via forskare i Bosnien har han fått uppgifter om att det rör sig om beslag av ett 40-tal skjutvapen, drygt 6 kilo sprängmedel, ett 10-tal handgranater, granater till raketgevär, 250.000 euro, drygt 10 kilo guld, 3 personbilar och cirka 50 kilo marijuana.

Olika nätverk

Blandningen av vapen, knark och pengar kan enligt Brun tyda på att det handlar om personer som rör sig mellan traditionell brottslighet och jihadistiska nätverk, men detta är inte klarlagt.

Även uppgifterna om hur stort beslaget är och vad det består i är spretiga. I den lokala rapporteringen i Bosnien nämner man ingenting om narkotika, guld eller kontanter. Det gör inte heller inrikesdepartementet i Republika Srpska.

Svårt verifiera

– När det kommer till sådana här spektakulära tillslag måste man mara mycket källkritisk, eftersom det ofta saknas officella källor som kan verifiera informationen, säger Hans Brun till SVT Nyheter.

– Olika intressen läcker olika uppgifter ur utredningarna och det är svårt att avgöra vad som är sant och inte. Det gäller generellt och inte alls bara Bosnien. Vi ser till exempel samma sak i utredningen av terrorattentaten i Bryssel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer