Expert misstänker ”systemfel”

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges tyngsta arbetsmarknadsexperter misstänker nu ett systemfel i konstruktionen av Fas 3, det tredje steget i Jobb- och utvecklingsgarantin för långtidsarbetslösa.Långtidsarbetslösa hamnar i Fas 3 utan att man uttömt möjligheten till insatser i Fas 1 och 2. Nu ska saken undersökas i en stor enkät.

Anders Forslund är professor och chef för IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Han berättar att institutet inom kort kommer att skicka ut en omfattande enkät till Fas 3-deltagare för att få en bild av vilka insatser dessa fått under Jobb- och utvecklingsgarantins tidigare faser.

-En tidigare undersökning bland deltagarna i Fas 1 och 2 tydde på att aktivitetsnivån var låg. Risken är då att alltför många kommer att ha passerat Fas 1 och 2 utan att möjligheterna är uttömda.

Så i Fas 3 ska egentligen finnas de som nästan inte kan få ett jobb, men misstanken är att där i dag finns många fler?

-Ja, det kan vara så att man inte uttömt alla möjligheter.

Nu kommer IFAU alltså att gå ut med en egen enkät till nyblivna Fas 3-deltagare, för att kartlägga hur stora insatser de fått i Fas 1 och 2.

Men redan nu får Anders Forslund delvis stöd i sina misstankar – av Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Jan-Olof Dahlgren. Han kommenterar misstankarna om systemfel så här:

– Det är av det skälet vi velat kunna ge utbildning inom sysselsättningsfasen (Fas 3). Alla insatser är inte uttömda och blir nog aldrig riktigt det.

Men Jan-Olof Dahlgren menar också att man i dag har större möjligheter att hjälpa de arbetslösa i Fas 3. Möjligheten till kortare utbildningar infördes till exempel av regeringen för ett år sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Fas 3

Mer i ämnet