Jessika Ervell, poliskommissarie på nationella operativa avdelning, kartlägger tillfällen då polisen öppnat eld. Foto: TT

Experten: Då använder polisen sitt skjutvapen

Uppdaterad
Publicerad

I år har polisen hittills vid tre tillfällen använt sitt skjutvapen mot misstänka gärningsmän som senare dött. Sådana tillfällen uppstår vanligtvis när poliser själva möts av knivar, pistoler eller annat som kan vara en fara för allmänheten.

– En bil kan också vara ett vapen, precis som en kniv, säger Jessika Ervell, poliskommissarie på nationella operativa avdelning, som arbetar med fall där polisen behövt använda sitt skjutvapen.

I år har den svenska polisen vid tre tillfällen öppnat eld i misstänkta brottssammanhang där gärningsmannen senare har dött. Under måndagen sköt polisen en man som misshandlade sin fru grovt, i mars sköt polisen mot en man i centrala Luleå och öppnade även eld mot en man i Örebro.

Jessika Ervell på polisens nationella operativa avdelning, arbetar med att kartlägga fall då polisen öppnat eld och dödat misstänkta gärningsmän. Det har skett vid enstaka tillfällen de senaste åren, från fyra gånger år 2013, tre gånger 2014, en gång 2015 och tre gånger 2016. Siffrorna för 2017 har inte sammanställts än.

– I många av de här fallen möts polisen av knivar, pistoler eller pistolattrapper. Polisen avbryter då en dödlig situation när ord inte räcker till. Det är viktigt att påpeka att ingen polis strävar efter att skjuta mot någon, säger Jessika Ervell.

”Många människor med psykisk ohälsa”

Hon nämner att polisens HR-avdelning fått i uppdrag att höja polisers kunskap om psykisk ohälsa, eftersom fallen där polis känner sig tvungna att öppna eld ofta innefattar människor som mår psykiskt dåligt.

– Där finns det ett brett spektrum, från någon som är i en stressig situation och varit sjukskriven, till någon som behöver vara inlagd. Det finns många människor i samhället med psykisk ohälsa, säger Jessika Ervell.

Flera insatser behövs för att få ner dödligt våld

Sedan första januari 2018 är fyra polisregioner med i ett försök att minska förekomsten av dödligt våld med hjälp av elchockvapen. Jessika Ervell tror att det krävs flera pusselbitar för att kunna lösa problemet där misstänka gärningsmän dör av polisens skott.

– Det kan handla om kunskap om psykisk ohälsa, elchockpistoler och efterarbetet med personal kring hur vi kan förbättra oss.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.