I Agenda på söndag debatterar civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Jimmie Åkesson (SD) vinster i välfärden. Foto: SVT

Experten: Finns bara två argument när det kommer till vinster i välfärden

Uppdaterad
Publicerad

I debatten om vinster i välfärden hör man ofta en mängd olika argument – både för och emot. Men nationalekonomen Eva Mörk menar att det egentligen bara finns två nationalekonomiska argument i debatten om vinster i välfärden.

– Det är otroligt mycket känslor som kommer upp i den här debatten.

Frågan om vinster i välfärden spås bli het under hösten. Regeringen och Vänsterpartiet lägger fram ett gemensamt förslag för att begränsa vinsterna för privata välfärdsföretag inom skola och omsorg. Samtidigt har Sverigedemokraterna, som gick till val med den politiken, vänt helt i frågan.

LÄS MER: Majoritet av svenskarna vill begränsa vinster i välfärden

Agenda

När åsikterna flyger i luften är det inte så lätt att hålla koll på vad frågan egentligen handlar om. Men enligt nationalekonomen Eva Mörk finns det egentligen bara ett argument för och ett argument emot vinster för privata aktörer i välfärden.

Argumentet för: Privata vinstdrivande företag har större drivkraft än offentliga att effektivisera och hålla kvaliteten hög. De vill gå med vinst och därför måste de erbjuda en produkt som många vill ha.

Argumentet mot: Det finns en risk att kvaliteten försämras om privata företag satsar på kostnadsbesparingar. Vinstdrivande bolag kan satsa på besparingar för att det är ett lätt sätt att öka vinsten.

LÄS MER: SVT granskar: Missvisande siffror i välfärdsdebatten

Agenda om vinster i välfärden

I Agenda på söndag 3 september debatterar civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Jimmie Åkesson (SD) vinster i välfärden. Debatten ser du klockan 21.15 på SVT2 eller SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet