Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Jerdén som leder Utrikespolitiska institutets Asienprogram säger att han inte är förvånad över Nordkoreas utspel om en ”julklapp” till USA. Foto: KCNA/AP, Janerik Henriksson/TT

Experten om Nordkoreas ”julklapp” till USA: ”Kan vara test med interkontinental robot”

Publicerad
Nordkorea har sagt att USA kan få en ”julklapp”. Enligt Björn Jerdén vid Utrikespolitiska institutet kan det innebära ett test med en interkontinental robot eller en kärnladdning. Det har inte Nordkorea gjort sedan 2017.

Diktaturen och kärnvapenmakten Nordkorea har satt årsskiftet som tidsfrist om landet ska återuppta samtal med USA om kärnvapen.

Nordkorea har sagt att det är upp till USA vilken ”julklapp” USA vill ha, vilket Sydkoreas nyhetsbyrå Yonhap rapporterade om i helgen.

Nu undrar alla vad Nordkorea menar med en julklapp.

– Vad jag förstår kan Nordkorea tänkas mena att man skjuter en interkontinental robot. Det skulle kunna vara en kärnladdning som man testar också. Man har haft uppehåll sedan 2017, säger Björn Jerdén som leder Utrikespolitiska institutets Asienprogram.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un besöker en militärbas. Foto: KCNA/AP 29 november 2019

Tillfälligt stopp

Nordkorea stoppade tillfälligt testerna med interkontinentala robotar som kan nå andra kontinenter och har inte gjort nukleära provsprängningar sedan 2017.

Stoppet kom till efter att Donald Trump blev president och inledde en dialog med Nordkoreas diktator.

Men Nordkorea har fortsatt att skjuta upp robotar med kort räckvidd – de som ska kunna nå grannländer och inte USA:s fastland.

– Man har bara testat kortdistansrobotar. Man har signalerat till Trump under lång tid att man förväntar sig en mer tillmötesgående attityd från USA. Om det inte sker är avspänningsperioden över utifrån Nordkoreas perspektiv. Man har gett en deadline till årsskiftet, säger Björn Jerdén.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och militärer i flygvapnet. Foto: KCNA/AP 18 november

”Väntat”

Jerdén är inte förvånad över Nordkoreas utspel om en ”julklapp” till USA.

– Det är något som var väntat. De här signalerna har kommit från Nordkorea ett tag nu.

Han fortsätter:

– Den här mer konstruktiva inställningen som Nordkorea efterlyser handlar om sanktionslättnader. Det är det man vill få till.  Nordkorea menar att man har gjort eftergifter till USA, men att USA inte har verkat för att lätta på sanktionerna.

En arbetare i Pyongyang tittar på ett fotografi av ett robottest som hängts upp i fabrikslokalen. Foto: AP 26 november 2019

Skyddsmakt

Nordkorea har sagt att Sveriges försök att medla fram en dialog mellan USA och Nordkorea är onödig eftersom länderna redan känner till varandras ståndpunkter. Sverige är USA:s skyddsmakt i Nordkorea.

Vad kan Sverige göra efter uttalandena som Nordkorea gjort om Sveriges roll som medlare?

– Som jag tolkar de uttalandena är de främst riktade till USA. Det är ett sätt att säga att ”nu ligger bollen på USA:s planhalva”. Men USA har inte rört på sig. Det är USA som behöver göra något anser Nordkorea, säger Björn Jerdén.

Sydkoreaner följer Nordkorea robottester på tv. Foto: AP 31 oktober 2019

Bakgrund

Visa

Under våren 2018 tinade relationen mellan diktaturen och kärnvapenmakten Nordkorea och västvärlden upp en aning.

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un och USA:s Donald Trump hade i ett historiskt möte i Singapore den 12 juni 2018. Där skrev de båda under ett avtal om kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Det var första gången som en sittande amerikansk president träffade Nordkoreas högste ledare.

De hade ett andra toppmöte i Vitenams huvustad Hanoi den 28 februari 2019. Förväntningarna var höga. Men mötet avbröts i förtid eftersom Trump lämnade förhandlingarna och åkte hem.

Den 30 juni 2019 hälsade de på varandra vid stilleståndslinjen i den avmilitäriserade zonen som mellan Nord- och Sydkorea. Målsättningen var att få till ett tredje toppmöte.

Den 4 oktober 2019 möttes förhandlare från Nordkorea och USA i Sverige för att blåsa liv i processen. Men förhandlingarna avslutades utan några konkreta resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer