Polisen misstänker att flera av sprängningarna är uppgörelser i den kriminella miljön, något som inte förvånar Marianne Kristiansson, professor i rättspsykiatri vid Karolinska institutet. Foto: Pressbild, Anders Wiklund/TT

Experten om sprängningarna: ”Yrkeskriminella bryr sig inte om oskyldiga skadas”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen var det en ”ren lyckträff” att ingen skadades av den stora explosionen på Östermalm den 13 januari. Men risken för att oskyldiga skadas är inget som de kriminella som utför den här typen av dåd tänker på, det säger Marianne Kristiansson, professor i rättspsykiatri vid Karolinska institutet.

– Det är yrkeskriminella, alltså grovt kriminella personer som har brott som livsstil, som utför den här typen av brott. De har ingen hänsyn till att deras brott kan skada oskyldiga, det är inget som de tänker på överhuvudtaget, säger hon till SVT Nyheter och fortsätter:

– Det är samma sorts människor som kan skjuta mot varandra på öppen gata.

Organiserad brottslighet

I flera av sprängdåden misstänker polisen att det rör sig om uppgörelser inom den organiserade brottsligheten. Till exempel vid sprängningen i Norrköping i onsdags, där polisen säger att det finns kopplingar till MC-gängssfären. Enligt Marianne Kristiansson kan även det vara en förklaring till hänsynslösheten.

– Det är planerad och organiserad brottslighet. I de flesta fall är det inte personen som planerar brottet som utför det, i stället utförs brottet ofta av en yngre person i längre rang.

”Skulle behöva stöd”

Skulle ett sådant här hänsynslöst brott kunna berättiga en till rättspsykiatrisk vård?

– Nej det här är inte människor med psykiatrisk ohälsa. Däremot är det ofta personer med någon form av beteendestörning som måste bort från den kriminella miljön, exempelvis via ett fängelsestraff. Efter det behöver de utbildning, jobb och sociala nätverk för att hålla sig utanför kriminaliteten, säger Marianne Kristiansson, professor i rättspsykiatri vid Karolinska institutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionen på Östermalm

Mer i ämnet