Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär en höjning av terrorhotnivån konkret för samhället? Hör Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan. Foto: Pontus Lundahl /TT/Helin Pakdemir/SVT

Det här innebär terrorhotnivå 4 för samhället – experten förklarar

Uppdaterad
Publicerad

Exakt vad en höjning av Sveriges terrorhotnivå innebär för samhället i stort är i vissa avseenden svårt att avgöra. Någon tydlig checklista finns inte – men högre krav ställs på att olika verksamheter ser över sin säkerhet, enligt experten Jörgen Holmlund.

Enligt Jörgen Holmlund, som undervisar i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan, innebär terrorhotnivå 4 att Säkerhetspolisen rekommenderar myndigheter och det offentliga är att se över sin säkerhet på en ”annan högre nivå”.

”Se över rutiner”

Några mer specifika riktlinjer än så finns inte, enligt Holmlund. Han förutsätter dock att ett sådant arbete främst märks i hur olika institutioner sköter kontrollen över vilka som rör sig i deras lokaler.

– Det händer att folk med både telefoner, datorer och larmkoder slutar en anställning men har kvar sin inpasseringsmöjlighet. Det finns all anledning att se över sina rutiner, säger han.

Hör Jörgen Holmlund om vad en höjning av terrorhotnivån innebär i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.