Experten: Ryska löftet om att backa har inte märkts

Uppdaterad
Publicerad

Inga Näslund, Rysslandsexpert på Palmecentret, är skeptisk till Rysslands besked om att minska den militära aktiviteten i Kiev och Tjernihiv.

– Jag ger inte mycket för löftet. Det har inte märkts på bombardemanget mot Kiev under natten. Det har fallit både bomber och varit granatbeskjutning, säger Inga Näslund i SVT Morgonstudion.

Ryssland lovade under tisdagen att drastiskt minska sin militära närvaro i Kiev och Tjernihiv.

Men Inga Näslund, Rysslandsexpert på Palmecentret, tror att striderna kommer att fortsätta.

Kriget i Ukraina

– Ukrainarna håller på att trycka tillbaka ryssarna. By för by och hus för hus. Det är hårda strider.

SVT:s korrespondent: Bättre förutsättningar för samtal

SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén beskriver det ryska löftet om att backa militärt som ett trevande framsteg.

– Det skulle kunna innebära att det finns bättre förutsättningar för att hålla samtalen mellan Ryssland och Ukraina framöver , säger han.

Löftet förmedlades under tisdagens förhandlingar i Istanbul. Många bedömare menar att det var ett ganska lägligt tillfälle för Ryssland att meddela den militära minskningen.

– Offensiven gick redan dåligt. Det kan egentligen handlar om att de vill göra en slags truppförflyttning och få den andra sidan att inte gå till attack, säger Tomas Thorén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet