Arkady Moshes, chef för Rysslandsprogrammet vid Finlands Utrikespolitiska institut, FIIA. Foto: FIIA

Experten: Ryssland vill dominera hela Ukraina och stoppa Natobaser

Uppdaterad
Publicerad

Under påskhelgen fick konflikten mellan Ryssland och Ukraina förnyad uppmärksamhet när Ryssland rapporterades ha genomfört truppförflyttningar vid gränsen. Skälet till Rysslands agerande mot Ukraina är enligt experter att hinna före Nato.

– Ryssland vill dominera hela Ukraina och hindra landet att gå med i Nato, säger Arkady Moshes,chef för Rysslandsprogrammet vid Finlands utrikespolitiska institut (FIIA).

Militäralliansen Nato kräver att Ryssland drar tillbaka sina trupper från Ukrainas territorium och att landet minskar sin militära närvaro i regionen.

Men Rysslands motiv för militär närvaro nära och i Ukraina är tydligt. Det säger en av Europas ledande experter på de politiska relationerna mellan Ryssland, EU och Ukraina.

Kriget i Ukraina

Ryssland är inte intresserat av delar av Ukraina, Ryssland är intresserat av att behärska hela Ukraina. Ryssland vill betraktas som en stormakt och då måste man ha anhängare. Det behöver inte nödvändigtvis vara vänner eller allierade, men länder där man har makt att lägga in ett veto vad gäller den politiska utvecklingen, säger Arkady Moshes.

Ukrainsk militär i skyttegrav vid fronten nära Gorlivka i Donetskt-regionen i Ukraina. Foto: Str, AFP 15 april 2021

”Hindra Nato”

Arkady Moshes är utbildad i Moskva och leder forskningen om Ryssland vid Finlands utrikespolitiska institut i Helsingfors FIIA.

– Ryssland vill kunna styra Ukrainas utrikespolitiska utveckling och i viss mån även den inrikespolitiska utvecklingen. För att lyckas med det måste man visa att man har tillräckliga maktmedel för att se till att Ukraina fogar sig.

Han bedömer att Rysslands intresse av Ukraina är främst politiskt. Men det handlar också om att stoppa Ukraina från att bli medlem i militäralliansen Nato och att Natoländer upprättar militärbaser där.

– Det handlar främst om politiska intressen, men i Moskva hävdas det, och det anses nog stämma, att det finns ett geostrategiskt intresse. Det sades ju för sju år sen att om Ryssland inte hade erövrat Krim så skulle det nu ha funnits Natobaser där. Att hindra Ukraina från att gå med i Nato eller andra västerländska säkerhetsallianser skulle då vara en påtaglig del av strategin.

Ukrainsk specialstyrka i staden Khariv. Foto: AFP 15 april 2021

Huvudmotiv

Moshes är övertygad om att Natofrågan är huvudmotiv.

– Ja, det är definitivt så Moskva ser på situationen, men det är inte helt övertygande, för Nato har redan en närvaro i Estland, som ligger mindre än 20 mil från Sankt Petersburg, ungefär samma avstånd som från Moskva till Natos eventuella framtida baser i östra Ukraina.

Han fortsätter:

– Deras intressen sträcker sig längre än så. Det är så här man har uttalat sig och argumenterat, men i verkligheten handlar det om politisk kontroll över de forna sovjetiska områdena.

Fakta Ukraina

Ukraina blev självständigt 1991, men frigörelsen från Sovjetunionen var svår och landet har präglats av ett tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar.

En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar.

Hotet från Ryssland har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA, men fortsatt korruption kan få stödet att svikta.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet